Facebook YouTube Twitter Instagram Vimeo Tumblr
Alternate Text

Sajtó

"NEM VÁROK A CSODÁRA..." : IMPULZÍV MAGAZIN INTERJÚ

Az Impulzív életmód magazin hosszabb interjút közölt Andréval, melyben  visszatekintenek a pályán eltöltött eddigi több mint tíz évére. A beszélgetés betekintést nyújt abba is, hogyan gondolkodik André a karrierjéről, a sikereiről és a terveiről. A cikk itt olvasható:

https://www.impulzivmagazin.hu/vasary-andre-nem-varok-a-csodara-hanem-igyekszem-megtalalni-a-fele-vezeto-utat/

A BLIKK.HU KÉRDEZTE ANDRÉT A KARANTÉNRÓL

Március közepén Magyarországon is kitört a koronavírus járvány és kis túlzással megállt az élet. Az emberek karanténba kényszerültek, igyekeznek kivédeni a fertőzést, a koncertek, előadások elmaradtak. A Blikk.hu megkérdezte Andrét, hogy érinti a helyzet és mivel tölti váratlanul megnövekedett szabadidejét. A választ a rövid interjúval itt olvashatjuk:

https://www.blikk.hu/…/vasary-andre-karanten-igy-te…/xrj2qyb

ANDRÉ NŐNAPI KONCERTJÉRŐL ÍRT A VERESI KRÓNIKA

Március 8-án a Váci Mihály Művelődési Ház szervezésében a veresegyházi Mézesvölgyi Általános Iskola aulájában rendkívüli érdeklődés mellett tartotta nagy sikerű nőnapi koncertjét André. A koncertet követően beszélgetett vele a Veresi Krónika munkatársa, az interjú most jelent meg az önkormányzat  minden helyi háztartásba eljutó lapjának 19. oldalán, illetve online is. A cikk alább olvasható:


INTERJÚ A GYÓGYHÍR MAGAZINBAN

André több mint tíz éves pályafutása alatt elérte, hogy nevét, különleges hangját itthon és külföldön egyaránt ismerik, szeretik.  "Mindezt szorgalmának és kitartásának köszönheti és annak az isteni adottságnak, ami a torkában van" - olvashatjuk a Gyógyhír Magazin márciusi számában, melynek címlapjáról is az énekes néz ránk. Az egy oldalas interjúban szó esik az indulásról éppúgy, mint a jelen feladatairól és persze arról is, hogy kiből lehet férfi szoprán énekes. Az újság már megtalálható a gyógyszertárakban, a cikk pedig itt is elolvasható:

SOHA NE ADJUK FEL AZ ÁLMAINKAT

André karácsonyi turnéja során Gödre is eljutott, a József Attila Művelődési Központban adott nagy sikerű koncertet. A műsor után a Gödi Körkép munkatársa készített vele interjút. A beszélgetés során sok érdekes téma merült fel a gödi koncert élményein kívül is, többek között szóba kerültek az elmúlt év kihívásai és eredményei, a társadalmi szerepvállalás és még az állat védelem is. Akit érdekelnek a részletek, alább elolvashatja a cikket:

VÁSÁRY ANDRÉVAL ÜNNEPELHETÜNK

December 21-én André élő zenekaros ünnepi nagy koncertet adott Győrben a Széchenyi téren. A karácsonyi hangulat minden kellékével feldíszitett téren a legszebb karácsonyi dalaival örvendeztette meg a műsorára érkezőket, akik zsúfolásig megtöltötték a teret. A Győr+ Hetilapban nyomtatásban és online is megjelent interjú a koncertet megelőzően készült Andréval. Itt olvasható:


VÁSÁRY ANDRÉ RAJONG A KARÁCSONYÉRT

A szentesi koncertet követően a Szentesi Élet című helyi lapban jelent meg az alábbi interjú Andréval:

NOVEMBERBEN ÜNNEPEL AZ ÜNNEP ÉNEKESE

A Bors c. napilap Bors Extra címmel karácsonyi mellékletet jelentetett meg, mely egész januárban kapható az újságosoknál. André saját ünnepéről és karácsonyi turnéjáról mesél a lapban. A cikk itt olvasható:


"ÖNÁLLÓ HARCOS VAGYOK"

A székesfehérvári Vörösmarty színház Chicago című előadását ért elismerés - a színikritikusok díja - ismét ráirányította a figyelmet Andrénak a darabban nyújtott különleges teljesítményére is. Ebből az alkalomból közölt interjút vele a vehir.hu, hogy egy kis betekintést nyújtson a "kulisszák mögé" André immár több mint tíz éves karrierjének ezen a pontján. A hosszú, sok képpel illusztrált cikk ezen a linken érhető el:

https://vehir.hu/cikk/53395-onallo-harcos-vagyok
EGYSZER MINDEN A HELYÉRE KERÜL

Az optimista látásmód nem új trend, az Optimista Magazin, mely a pozitív látásmódot helyezi a középpontba, alig több mint egy éves. Ez a szemlélet nem csak jó szemüveg kérdése, már akinek szüksége van rá, hanem a hozzáállásé. A negyedévenként megjelenő, igényes optikai életmód magazin az éleslátást és eszközeit, az általuk kiteljesedett egészséges, sikeres embert és az így elérhető különleges életminőséget helyezi a középpontba az élet minden területén. A héten megjelent őszi számban Vásáry André mesél a pályájáról. A magazin az optikákban, az autószalonokban és az Inmedio üzletekben kapható, illetve itt olvasható:

ÉLETEM RECEPTJE: MINDIG JÖN VALAMI JOBB

Az évente négy alkalommal megjelenő életmód magazinban olyan híres vagy hétköznapi emberek kerülnek bemutatásra, akiknek életútja érdeklődésre tarthat számot és példaként szolgálhat a mindennapjainkban. A minap jelent meg a magazin idei második negyedévi száma, Andréval a címlapján. Belül pedig egy hosszú interjú olvasható vele - a szokatlanul hosszú terjedelem ezúttal lehetőséget biztosított André "élet receptjének" bővebb kifejtésére. A tapasztalatok összegzésére, visszanézésre, a már kialakult "ars poeticájának" megfogalmazására is alkalmat kínál nemcsak az énekesi pályán eddig eltöltött kb.15 év, hanem annak minapi megkoronázása is az énekművészi diplomával. Igényes, sok fotóval illusztrált interjú született, mely valóban közelebb hozza a színpadi művészt a közönségéhez. A magazin címlapja és az interjú első oldalai alább láthatók. Aki a teljes anyagra kíváncsi, erre a linkre kattintva olvashatja el:

https://1drv.ms/b/s!Ah1rOJwHMnhxa5i2SsGny-AuI84?e=I1LXIq

 

TANULNI SOSEM KÉSŐ

André pontosan így gondolta, amikor 10 éves eredményes pályafutással a háta mögött felvételt nyert a Zeneakadémia ének tanszakára nappali tagozatra. A nappali tagozatot azonban nem egy koncertező művész időbeosztására szabták, így Miskolcon levelezőn szerzi meg a diplomáját ebben a hónapban. Ebből az alkalomból adott interjút az Észak-Magyarország című lapnak. A cikk itt is olvasható:


INTERJÚ A VÁRÓTEREM MAGAZINBAN

Talán senki sem közölt még ilyen részletes és terjedelmes interjút Andréval a karrierjéről, mint most az áprilisi Váróterem magazin. Ritkán látunk a csillogás mögé, nem gondolunk André fordulatos életútjára, a küzdelmek árán kiharcolt karrierjének nehézségeire sem, amikor a koncerteken varázslatos hangján előadott dalait élvezzük. Pedig ez is ott van minden hangban és néha nem árt tudni, olvasni róla, hogy igazán értékeljük az előadását, a teljesítményét. A teljes interjú itt olvasható:
HUMAN MAGAZIN INTERJÚ

A Humen Magazin áprilisi számában színházi szerepeiről, művészi, emberi hitvallásáról, terveiről nyilatkozott André egy sok érdekes kérdést felvető interjúban. A beszélgetés itt olvasható:

JEKA IS SZTÁR A MACSKA MAGAZINBAN

André gyönyörű orosz kék macskája saját jogon is sztár lehetne a Macska Magazinban, de most a 2019/1. számban az énekessel készített interjúban olvashatunk megismerkedésükről, közös életükről illetve a macskatartás "tudományáról" és szépségeiről is. A cikk itt olvasható:


ANDRÉ A LAKÁS ÉS KERTBEN

A Bors kéthetenként kedden Lakás és kert melléklettel jelenik meg, és ebben a különösen ilyenkor tavasszal nagyon keresett mellékletben ma, április 9-én interjú jelent meg Andréval. A népszerű énekes megmutatta az olvasóknak azt a belvárosi lakást, ahol a kellemes környezetben, kedvenc könyvei között feltöltődik a koncertek előtt és után. A cikk alább olvasható:

ANDRÉ ÉS YEKA A HOT MAGAZINBAN

A Hot magazin 11. számában az "Én és a kedvencem" rovatban André gyönyörű, beszédes szemű orosz kék cicáját mutatja be az olvasóknak. Immár négy éve fogadta otthonába a cicát és az énekes azóta is azt vallja, hogy a macska tartás öröm, felelősség és terápia egyben. A cikk a képekkel itt található:


MARY SUNSHINE A BULVÁR MÉDIÁBAN

Nem meglepő, hogy a héten a bulvár média figyelmét sem kerülte el André szerep vállalása a Chicago című musicalben. Természetesen a bulvársajtóban megszokott módon  a külsőségeket kiemelve tálalják a hírt, ugyanakkor mind a Blikk, mind pedig a Best Magazin szót adott Andrénak, aki elmondta, hogy  a rendező nem vicces figurát kért tőle, hanem egy hideg-rideg női karakter megformálását. A szerep  komoly énekesi teljesítményt kívánt meg tőle, bár a prózai szövegmondás nagyobb kihívást jelentett számára. A cikkek itt olvashatók el:

MEGAZIN INTERJÚ

A Miskolci Zeneművészeti Egyetem lapja, a Megazin, interjút közölt Andréval  abból az alkalomból, hogy  ettől a félévtől a miskolci egyetemen folytatja a Zeneakadémián megkezdett tanulmányait. A több témát is érintő beszélgetésből sok eddig nem ismert részlet derül ki eddigi karrierjéről, tanulmányairól,  de megtudhatjuk véleményét olyan átfogóbb jellegű kérdésekről is, mint az ének-zene oktatás általános színvonala, vagy éppen a társadalmi szerepvállalás.  A cikk itt olvasható:

     

A LÁTSZAT NÉHA CSAL

André a Telenovella című lapnak a Tomb Raider című film premier előtti bemutatóján nyilatkozott. Bár az énekes  alkatára nézve nem hasonlítható a filmek akcióhőseihez, mégsem áll tőle távol a gondolat, hogy egyszer kipróbálja magát ebben a szerepben is. Rendszeresen edz, erős, kitartó és nagy akaraterővel rendelkezik, így minden alapja megvan arra, hogy elégedett legyen magával. A dolgok leginkább fejben dőlnek el, s nem a tökéletes test a legfontosabb - foglalta össze véleményét a lapnak. A cikk itt olvasható:


A TORNA FITTEN TART

Az énekléshez bizony komoly fizikai erőnlét szükséges, téved, aki az ellenkezőjére gondol. Andrénak is le kellett győznie korábbi lustaságát, s ez olyan jól sikerült, hogy ma már az egészséges életmód fontos része az életének. Az e heti HOT Magazinban fényképekkel is illusztrálva számolt be arról, hogy milyen gyakorlatokkal tartja jó erőben magát. A cikk elolvasható itt:

  

KARÁCSONYI INTERJÚ

A doily.hu internetes oldal hosszabb karácsonyi interjút közölt Andréval. Sok érdekességet tudhatunk meg a cikkből arról, hogyan telnek számára az év utolsó hónapjai: koncertekkel, adventi turnéval, tanulással, vizsgákkal, de közben ünnepvárással, készülődéssel és tervezgetéssel is. Az interjú itt olvasható:

http://doily.hu/2017/11/27/vasary-andre-bocsanatot-kerni-es-atbeszelni-tortenteket-mindig-jo-dolog/

Forrás: doily.hu, 2017. november 27.


FILMZENÉS KONCERTEST VÁSÁRY ANDRÉVAL

André december elsején sorra kerülő filmzenés koncertjéről közöl előzetes beharangozó információkat a zeneszmagazin.hu oldal. A Bakelit Multi Art Centerben a legismertebb filmklasszikusok zenéi szólalnak meg André előadásában némi karácsonyi hangulattal fűszerezve. A részletek itt olvashatók:

http://www.zeneszmagazin.hu/legfrissebb/filmzenes+koncertest+vasary+andreval.html

Forrás: zeneszmagazin.hu, 2017. november 26.

BLIKK.HU: VILÁGSZTÁROKKAL ÉNEKELT VÁSÁRY ANDRÉ

A Blikk.hu is megkérdezte Andrét arról a különleges alkalomról, amikor műsorával  ő nyithatta meg a Celtic Woman koncertjét a Budapest Arénában. Mint a cikkből is kiderül, André számára feledhetetlen élmény volt részt venni ebben a világszínvonalú produkcióban.

http://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/vilagsztarokkal-enekelt-egyutt-vasary-andre/sqy66s3

Forrás: blikk.hu, 2017. november 20.

A ZENE.HU ÍRJA ANDRÉ ÉS A CELTIC WOMAN KONCERTJÉRŐL

A zene.hu oldal is beszámolt a minapi Celtic Woman koncertről, melyen nemcsak a világhírű női énekegyüttes, hanem André is, aki vendégként lépett fel a koncerten, nagy sikert aratott. Érdemes alább elolvasni a koncert tudósítást mely a következő linken is megtalálható:

https://zene.hu/20171112_celtic_woman_tartott_telthazas_koncertet_a_bsben
Forrás: zene.hu, 2017. november 15.

ANDRÉ AZ ARÉNÁBAN A CELTIC WOMAN KONCERTJÉN

ANDRÉ AZ ARÉNÁBAN A CELTIC WOMAN KONCERTJÉN

Örömmel jelentjük be, hogy Andrét felkérést kapott, hogy a Grammy jelölt 10 milliós album eladási számmal rendelkező világhírű  Celtic Women együttes budapesti koncertje előtt lépjen fel november 10-én a Budapest Arénában. André az est hangulatához műfajilag is illeszkedő műsort fog adni, a tőle megszokott nagy ívű, mindenki által ismert és szeretett dalokkal. A hírről elsőként a Blikk számolt be:

Forrás: Blikk, 2017. november 4.

http://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/vasary-andre-nagyon-elfoglalt/yegmwgh"ALIG VÁROM, HOGY MIT HOZ AZ ÉLET!"

Az Életmódi Magazin igényes külső megjelenésével és főleg életmódi tanácsokkal, receptekkel, divattal, utazással foglalkozó tartalmas cikkeivel nagy példányszámban éri el egészség tudatos olvasóit.  Szeptemberi számának  Sztár interjú rovatában André válaszol az énekesi karrierjének kezdeteire, eddigi pályájára, a zenére és a terveire vonatkozó kérdésekre és többek között azt is megtudhatjuk, hogy miért és miben maximalista.  A cikk alább elolvasható, a benne szereplő fotókat Nyulászi Zsolt készítette.

Forrás: Életmódi magazin, 2017. szeptember

ANDRÉ A MEGLEPETÉS MAGAZINBAN ÉS A KISKEGYEDBEN

Nemrégiben két kisebb cikk is megjelent Andréról. A Meglepetés Magazin nyári amerikai útjáról közölt rövid beszámolót, míg a Kiskegyed azt a kérdést tette fel, hogy mit kívánt magának az augusztusi csillaghulláskor. André átgondolta, megfogalmazta, sőt le is írta a kívánságát. Aki kíváncsi rá, itt elolvashatja mindkét írást:  

Forrás: Meglepetés Magazin, 2017. 08.17. és Kiskegyed, 2017. 08.29.

 

                                   

AMERIKÁBÓL A BAROKKBA


André vasárnapi győri koncertje kapcsán a Kisalföld napilap szombati K2 melléklete címlap fotót közölt róla, illetve belül egy hosszabb interjút is olvashatunk. Amint a cikk címe is utal rá, André amerikai útjáról érkezett haza győri koncertjére, így aztán friss élményeiről is mesélt egy kicsit. Az interjúban felelevenítette korábbi győri koncertjeit is, és mint mondta, mindig szívesen tér vissza Győrbe énekelni, mert a közönség szeretettel fogadja. Most több műfajból is kaphatnak tőle ízelítőt. A cikk itt olvasható:

Forrás: Kisalföld, K2 melléklet, 2017. 08.12.

    

A GYŐRI BAROKK ESKÜVŐN KONCERTEZIK ANDRÉ

Augusztus második hétvégéjén a győrieket a Barokk Esküvő programsorozata tartja lázban. A 25. alkalommal megrendezésre kerülő országosan egyedülálló rendezvény igazi időutazás, melynek során a barokk kor díszleteit ölti magára a belváros és az igazi esküvő résztvevői, a menyasszony, a vőlegény és a rokonságuk is. A látványos ceremónia sok programja vasárnap André koncertjével zárul, ebből az alkalomból jelent meg vele az alábbi interjú a Győrplusz Hetilapban.

Forrás: Győrplusz Hetilap, 2017. augusztus 11.


VÁSÁRY ANDRÉ INTERJÚ A PINGVIN MAGAZINBAN

Az ország déli és keleti régiójában 18 városban 36 patikát és 4 gyógynövényboltot üzemeltet a Pingvin patika hálózat. Ezekben a patikákban találhatják meg a vásárlók összesen 100 ezer példányban  a Pingvin magazint, melynek júniusi számában az egészséggel-betegségekkel foglalkozó cikkek mellett egy Vásáry André interjú is megjelent. A 12 kérdésre adott válaszából és a "névjegyéből" kirajzolódik  André  portréja, eddigi pályafutása  és kapunk néhány aktuális információt is róla. A cikk itt olvasható:

Forrás: Pingvin magazin, VII. évfolyam 8. szám, 2017. június 10.

VÁSÁRY ANDRÉ MEGHÓDÍTOTTA AZ EGET

A sikernek nincs mindenkire érvényes receptje. Vásáry André sorsa például az égben dőlt el. A Hot Magazin cikkében karrierjének kezdeteire emlékezik.

Forrás: Hot Magazin, 2017/14.szám (április 6.)


INTERJÚ A SZABAD FÖLDBEN

A Szabad Föld március 24-én megjelent számában interjút közöl Andréval, melyben nemcsak az énekes portréját rajzolja meg az olvasó számára, hanem eddigi pályafutását is összefoglalja. Kibontakozik előttünk az énekes elszánt kitartása, mellyel született különleges hangi adottságai révén 19 évesen az énekesi pályát választotta, és tudását  még ma is folyamatosan képezve azóta is töretlenül halad előre a maga számára kijelölt útján.

Forrás: Szabad Föld, 2017. március 24.


VÁSÁRY ANDRÉ KÜLÖNÖS UTAZÁSA

"Szeretek különböző országokban, más kultúrájú közönség előtt énekelni, mert rengeteg tapasztalattal és új élménnyel gazdagodhatok az ottani emberek szeretete és energiája által" - nyilatkozta a férfi szoprán énekes a múlt heti Hot Magazinnak kínai fellépésével kapcsolatban. Nagy öröm és megtiszteltetés volt számára a magyar külügyminisztérium sanghaji főkonzulátusának felkérése a Magyar Kultúra Napi hagyományos koncertre. Élményeit boldogan osztja meg a Hot magazin olvasóival, sőt a magánéletéről is megtudhatunk egy-két információt az alábbi cikkből.

Forrás: Hot Magazin, 2017. február 2.

TALÁLKOZÁS EGY JÓSNŐVEL

A kínai utazás nemcsak a felkészülésről, műsor összeállításról, gyakorlásról, próbáról és előadásról szólt, a látványosságok megtekintése is belefért az időbe. És ha az ember turistaként igyekszik felfedezni egy addig ismeretlen várost, mindig adódik egy kis kaland. Kínában különösen. André a Lokál újságnak elmesélte mi történt vele.

Forrás: Lokál, 2017. február 2.

AZ ÍZEK SZERETETE A GYEREKKORBÓL SZÁRMAZIK


A Vidék íze című havonta megjelenő receptmagazinban a múlt héten jelent meg Andréval egy két oldalas anyag arról, hogy gyerekkorában milyen élményei voltak az étkezéssel kapcsolatban, milyen ételeket szeret, és megtudhatjuk  azt is, milyen receptet főzött meg az újságolvasók kedvéért.

Forrás: Vidék Íze, 2017. január 25.

SZERENCSÉS CSILLAGZAT ALATT

A kéthetenként megjelenő Terézváros című közéleti kulturális magazin karácsonyi számában hosszabb interjút közölt Andréval. Az interjúban a szerző kérdései nemcsak az elmúlt mozgalmas évére vonatkoztak, hanem André eddigi pályájára is visszatekintettek. A beszélgetés során a művész arra a megállapításra jutott, hogy tulajdonképpen szerencsés csillagzat alatt született. Bármennyi nehézség is érte, a szerencse, a véletlen, és saját megingathatatlan kitartása mindig túljuttatta a holtpontokon.  A teljes cikk itt olvasható:

Forrás: Terézváros, 2016. december 15.


KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉS HÁLAADÁSSAL

A karácsonyi készülődésnek a számvetés és a hálaadás is része, erről beszélt André egy színész és egy műsorvezető társaságában a Délmagyarország című lap szombati mellékletében. "Az egyik legerősebb érzésnek tartom a hálaadást" - mondta. Hogy miért is hálás és hogyan készül a karácsonyra, hogyan tervezi az ünnepeit, az kiderül az alábbi cikkből.

Forrás: Délmagyarország, 2016. december 10.

ADVENTI TURNÉ, TANULÁS, UTAZÁS - KARÁCSONY 2016

Így november vége táján már mindenki az adventi ünnepeket várja, listázza a teendőket, ajándékokat vásárol, készül. Andrénál azonban kicsit másképp zajlik az év vége, különösen idén, amikor a szokásos adventi turnéja mellett a zeneakadémiai vizsgáira is tanulnia kell.  Most a szokásosnál is szorosabb  az időbeosztása és nagyobb izgalmak előzik meg a karácsonyát, hogy aztán a családi körben pihenést kapja jutalmul. Utazás is szerepel a közeli terveiben, de hogy pontosan mikor és hová és mit jelent számára az év legnagyobb ünnepe, az a Győri Árkád Híradó novemberi számából kiderül -  itt olvashatjátok:

Forrás: Árkád Híradó, Győr, 2016 November

ANDRÉ IMÁDJA A KIHÍVÁSOKAT

André arról nyilatkozott a Hot magazinnak, hogy milyen az élete a Sztárban sztár után. Nagyon élvezte a műsort, de azóta is pörög ezerrel. Ezúttal azonban nemcsak a feladatairól mesélt, de szóba került a magánélete is, amiről csak ritkán beszél. A cikkből itt megtudhatjátok a részleteket.

Forrás: Hot magazin, 2016. október 27.

"SOKAT GYAKOROLOK" - ANDRÉ A MEGLEPETÉS MAGAZINBAN

André hol a hangjával, hol az előadásával okoz "meglepetést". Az eleinte furcsának tartott különleges férfi szoprán hangját elfogadta és élvezi a közönsége, most azonban ismét szokatlan produkciókkal  rukkolt elő a Sztárban sztár című műsorban.  Az énekes, akitől crossover dalokat és klasszikus áriákat hallhattunk eddig, most popdalokat ad elő, más előadók bőrébe bújik külsőre és hangban is. Élethűen utánoz akár női énekeseket is, megtanult magas sarkú cipőben járni, táncolni és bár sokat kell gyakorolnia, nagyon élvezi a vasárnap esténkénti színészkedést. Erről és még sok másról szól a vele készült és tegnap megjelent interjú a Meglepetés magazinban. Itt olvashatjátok:

Forrás: Meglepetés magazin, 2016.október 6.


VÁGY ÉS VALÓSÁG

André a Lokál magazinnak nyilatkozott arról, hogyan egyensúlyoz mindennapjainak sok és sokféle kihívása között. Jelenleg hétről hétre más előadót alakít a Sztárban sztárban, a próbák, a Zeneakadémiai feladatok és a fellépések között nem sok ideje marad a magánéletére. S bár vágyik saját családra, az előadó művészet követelte életmód nem kedvez a megvalósításnak. Lehet, hogy André végül "magányos farkas" marad?  Hogy mi a véleménye erről, az alábbi cikkből kiderül:

Forrás: Lokál Magazin, 2016. október 6.

APA SZEREPRE KÉSZÜLŐBEN

Marad a gyerek ha játszik - tartja a mondás.  Vásáry André megőrizte gyermeki énjének egy részét, hiszen felnőttként is imád játszani. A különleges hangú férfi szoprán énekes most a TV2 Sztárban sztár című műsorban élvezi a játék, az átváltozás, az utánzás  élményét. Otthon pedig a keresztlányai emlékeztetik a gyerekkorára, igyekszik is minél több időt tölteni velük. Ma már André, aki eddig egyáltalán nem gondolt gyermekvállalásra, egyre inkább el tudja képzelni magát a felelősséget vállaló apa szerepében is. A Sztár magazinnak mesélt arról, hogyan érlelődött meg benne a gondolat. Az érdekes interjút itt olvashatjátok.

Forrás: Sztár Magazin, 2016. szeptember 29.

LELKEKRE HATÓ HANG

A Regio Regia a közép-dunántúli régió értékteremtő magazinja szeptemberi számának Kincskereső rovatában közölt interjút Andréval. A tartalmas beszélgetés még augusztusban készült azon a koncerten, melyet André a környei katolikus templom 150 éves évfordulója alkalmából adott.  Az írás sok érdekes témát érint a templomi koncertek érzelmi hatásától és a dalok üzenetétől kezdve az énekesi hívatás látható és láthatatlan oldaláig.  Érdemes elolvasni!

Forrás: Regio Regia Magazin, 2016. szeptember


ANDRÉ A KONDITEREMBEN

A Hot Magazin munkatársa meglátogatta Andrét abban a konditeremben, ahol az erőnlétét fejleszti. André elmondta, hogy azért szereti Kerekes Kristóf személyi edző módszerével karbantartani fizikai állapotát, mert a saját súlyokkal történő edzéseket részesíti előnyben. A Hot Magazin cikke itt olvasható:

Forrás: Hot Magazin, 2016. szeptember 22.


MÉG EGYSZER A CSOKOLÁDÉFESZTIVÁLRÓL

A Szerencsi Hírek is foglalkozott André fellépésével a IX. Szerencsi Csokoládéfesztiválon. A kérdések között szerepel az is, hogy mire számít a TV2 közelgő Sztárban sztár című műsorában. A válasz - a többi érdekességgel együtt - itt olvasható:

Forrás: Szerencsi Hírek, 2016. szeptember 9.

INTERJÚ AZ ÉSZAK-MAGYARORSZÁGBAN

André augusztus 27-én a IX. Szerencsi Csokoládé Fesztiválon lépett fel, ebből az alkalomból beszélgetett vele az Észak-Magyarország c. lap riportere.  Természetesen megkerülhetetlen témaként szolgált André rajongása a csokoládé, még közelebbről a szerencsi csokoládé iránt. Persze komolyabb témák is szóba kerültek, főleg két napi aktualitás: szeptemberben kezdődő tanulmányai a Zeneművészeti Egyetemen, illetve a szintén szeptemberben André részvételével induló Sztárban sztár c. műsor a TV2-ön. A teljes cikk itt olvasható:

Forrás: Észak-Magyarország, 2016. augusztus 27.

ANDRÉ ŐSZTŐL A ZENEAKADÉMIÁN TANUL

Gyulai koncertje alkalmával André a Békés megyei Hírlapnak adott egy nagyobb lélegzetű interjút. Először beszélt bővebben arról, hogy ismét iskolapadba ül, hogy újabb diplomát szerezzen, ezúttal a Liszt Ferenc Zeneakadémia klasszikus ének szakán. Ezenkívül sok témát érintettek még: szó esett többek között új videó klipjéről, filmzenés koncertjeiről, könnyűzenéről, komolyzenéről és még arról is, hogyan kezeli az ismertséget és a nézői kommenteket. A cikk itt olvasható:

Forrás: Békés megyei Hírlap, 2016. augusztus 16.


"PRÓBÁLOK ÚGY ÉLNI, HOGY HASZNOS LEGYEK"

A gyógyszertári asszisztensek szaklapjában jelent meg ez a cikk melyben azokat a gondolatokat olvashatjuk Andrétól, melyek a Patika magazin korábbi interjújából kimaradtak: életmódjáról, igényességéről, előadásmódjáról, önismeretéről, jótékonysági koncertjeiről. "Próbálok úgy élni, hogy hasznos legyek" - mondta.

Forrás: Gyógyszertári Practicum Novum, 2016. május

HOT MAGAZIN

Vásáry André már gyerekként is makacs és önfejű volt. A konfliktusokat azonban mindig elrendezi a köztük lévő szeretet és az, hogy többnyire az édesanyjának van igaza. A Hot Magazinban Magdolna mesél André gyerek- és felnőttkori természetéről, André pedig a köztük lévő anya-fia kapcsolatról.

Forrás: Hot Magazin 2016. február 18.


SZUPERINFÓ: ANDRÉ DALA AZ EGYIK NAGY ESÉLYES

Sokan érzik úgy, hogy Vásáry André, Magyarország egyetlen férfi szoprán énekese méltán képviselhetné Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Szuperinfó interjúja a február 18-i számban olvasható.

Forrás: Szuperinfó 2016. február 18.


VÁSÁRY ANDRÉ KILÉP A KOMFORTZÓNÁJÁBÓL

André a Népszava 2016. január 27-i TV magazin mellékletének címlapján látható, a lapban pedig egy vele készült interjút is találhat az olvasó.

A Népszava Online felületén a beszélgetés az alábbi linkre kattintva érhető el:

http://bit.ly/1ZT8B3G

Forrás: Népszava, melléklet 2016. január 27.


PATIKA MAGAZIN

A Patika magazin októberi címlap interjúja Andréval készült. Keressétek a gyógyszertárakban!

Forrás: Patika magazin 2015. október


  KISALFÖLD

A Kisalföld interjúja az adventi turné alatt, Győrben készült Andréval.

Forrás: Kisalföld, 2015. december 30.

KEDVENC MAGAZIN

André a Kedvenc magazinnak mesélt kikapcsolódásról, munkáról, legútóbbi koncertjeiről, az interjú melletti rejtvényekből pedig kiderülnek André kedvencei is!

Forrás: Kedvenc magazin 2015. szeptember 23.

LÓERŐ MAGAZIN

Tempósan, de biztonságosan vezetek - Andrét vezetési szokásairól kérdezte a Lóerő magazin riportere.&U MAGAZIN

André legújabb lemeze már az egyetemisták körében is hódít. A napokban megjelent országos felsőoktatási stílusmagazinban olvasható a vele készült exkluzív interjú.

Forrás: &U Magazin 2015. március

TÖRD A FEJED MAGAZIN

A november közepén megjelenő új albumon ezúttal filmzenéket hallhatunk izgalmas feldolgozásokban. Az alapvetően klasszikus irányt képviselő művész ezúttal másik kedvenc műfajába, a crossoverbe kalauzolja el a közönséget.

Forrás: Törd a fejed magazin 2014. december


  


MEGLEPETÉS MAGAZIN, AZ ÉN KONYHÁM

Forrás: Meglepetés magazin 2015.02.26.
PEPITA MAGAZIN

Izgalmas hangú, markáns egyéniség. Ő Vásáry André, Magyarország egyetlen férfi szopránja, aki a szerencsének köszönheti, hogy kiderült, micsoda csoda rejtőzik a torkában.

Forrás: Pepita Magazin 2015. februárKISALFÖLD - KULISSZÁK MÖGÖTT

Vásáry André ősszel ismét Győrben lép fel.


PESTI MŰSOR - MOZIJEGY

Vásáry André Mozijegy címmel adta ki legújabb lemezét, melyen úgy énekel híres filmdalokat, ahogy eddig még senki. Sokáig nem találta a helyét a szakmában, de most már nem is keresi, inkább saját, csak rá jellemző hangzással készíti lemezeit, miközben külföldön és itthon is sok fellépése van.

Forrás: Pesti Műsor 2014. december


MOZIJEGY KARÁCSONYRA - VÁSÁRY ANDRÉTÓL

Az ország egyetlen férfi szoprán énekesének eddig négy lemeze készült, amelyek közül három arany, egy pedig platina minősítést szerzett. A november közepén megjelenő albumon ezúttal filmzenéket hallhatunk izgalmas feldolgozásokban. Az alapvetően klasszikus irányt képviselő művész most másik kedvenc műfajába, a crossoverbe (többféle stílust ötvöző zene) kalauzolja el a közönséget. Interjú Vásáry Andréval a Mozijegy című új lemezéről, eddigi pályafutásáról, a Karácsonyról és más érdekes kérdésekről...

Forrás: Budapesti Szuperinfó


ELŐZŐ ÉLETEMBEN TALÁN RÓMAI VOLTAM

Az interjúban André utazási szokásairól, élményeiről olvashatnak.

Forrás: Sztárlimonádé 2014. augusztusTAXI MAGAZIN

A Taxi Magazin augusztusi számában készült interjú Andréval.

Forrás: Taxi Magazin 2014. augusztus
STYLE MAGAZIN INTERJÚ

A Style Magazin 2014.08.04-i számában jelent meg interjú Andréval.

Forrás: http://www.stylemagazin.hu/kiemelt-hir/Beszelgetes-Vasary-Andreval/11255/


A LÓTÓL A JÓGÁIG

A Csillag Születik felfedezettje, Magyarország egyetlen szoprán hangú férfi énekese, Vásáry André nyilatkozik lapunknak a sportról, az egészségről és a harmóniáról.

Forrás: Life 4U MagazinRENDELŐ MAGAZIN

Andréval találkozhatunk a novemberi Rendelő magazin címlapján, a lapban olvasható interjúban új lemezéről, terveiről is mesél!

Forrás: Rendelő Magazin


 

  

VÁSÁRY ANDRÉ MAGYARORSZÁG EGYETLEN FÉRFI SZOPRÁNJA

Tabuk nélkül. Belső utazásairól, a népszerűsége előtti nyomorról, Amerikáról – arról, hogy miért volt muszáj elmennie, és legfőképpen visszatérnie. A kasztrálásról és a vele kapcsolatos pletykákról, a szüleinek való megbocsátásáról, a szabályok szerinti életéről és rendhagyó énekóráiról. Íme Magyarország egyetlen férfi szopránja, Vásáry André – a reflektorfényen túl.

Forrás: Ezo Élet MagazinBENEDEK SZÜLINAPI AJÁNDÉKA: KÖZÖS FOTÓ VÁSÁRY ANDRÉVAL

Andréval készült egy interjú a Humanitás magazin augusztusi számában. Benedek, a mozgásszervi betegséggel küzdő kisfiú kérésére André mesélt arról, hogy átmenetileg ő is megtapasztalta már milyen, ha valaki mozgásában korlátozott és ez mennyi nehézséggel jár a mindennapokban. A cikkben szó esik még különleges hangjáról és további terveiről is.

Forrás: Humanitás Magazin
VÁSÁRY ANDRÉ AZ ESZES REJTVÉNYMAGAZIN CÍMLAPJÁN

André az Eszes rejtvényújságban mesél közelgő karácsonyi turnéjáról és magánéletéről, sőt egy rejtvény keretein belül érdekes információt is kaphatnak az énekesről.

Forrás: "Eszes" magazin


VÁSÁRY ANDRÉ AZ ÉVSZAKOK MAGAZINBAN

Kellemesen ért véget az óév Vásáry André számára, hiszen újabb aranylemezt és egy saját csillagot is kapott. Magyarország egyetlen férfi szoprán énekese most új albumát készíti, amelyen az érzelmek kapják a főszerepet. A beszélgetésben új lemezéről és az elmúlt évéről mesél a Művész.

Forrás: Évszakok rejtvénymagazin


FORTUNA SZEKERÉN - VÁSÁRY ANDRÉ CSILLAGKÉNT RAGYOG

Bár Vásáry Andrét, a Csillag születik egykori felfedezettjét megosztó személyiségnek tartják, ez őt egyáltalán nem zavarja. Mi több, örül neki, hiszen a mai világban, amikor gyakran rendeznek tehetségkutató versenyeket, évek múltán is pontosan tudják az emberek, hogy ki ő. Ritka hangi adottságainak köszönhetően egyedülálló élményben részesíti rajongóit, akik csodálatuk kifejezéseként különleges ajándékkal lepték meg az énekest.

Forrás: Füles rejtvénymagazinAZ EMBERI AKARAT LEGYŐZHETETLEN - VÁSÁRY ANDRÉVAL BESZÉLGETTÜNK

Az egyetlen férfiszoprán Magyarországon, ki egy tehetségkutató versenyen énekével a komoly műfajt hozta közel az emberekhez. Vásáry André még harminc sincs, s máris számos nemzetközi nagyszínpadon fordult meg, azt pedig csak sejthetjük, hogy mennyi vár még rá. A fiatal énekes azonban a rendületlen nemzetközi karrierépítés helyett rendre társadalmi szerepvállalásairól hallat. Segélykoncerteken lép fel, iskolákban rendhagyó énekórákat tart.

Forrás: FN magazinVÁSÁRY ANDRÉ: A KARÁCSONYHOZ MEG KELL ÉRNI

Az ország legkülönösebb hangú énekese úgy tartja: időnként kisebb-nagyobb csodák történnek az életében. Szerencse és tehetség dolga, de talán azé a képességé is, hogy az ember észreveszi és maga is teremti ezeket a csodákat. Vásáry André koncertezik, fellép Schiller Ármány és szerelem című darabjában, kampányol a mellrák ellen és az egészséges, környezettudatos életmód mellett.

Forrás: Gyógyhír magazinRIPORT - VÁSÁRY ANDRÉ

Vásáry Andrét a Csillag Születik férfi szopránjaként ismerte meg az ország. A műsor előtt sok helyen szerencsét próbált énekesként, még Amerikát is megjárta. A műsor óta elismert énekesként már harmadik lemezét készítette el, ami mellett a jótékonykodásra is rengeteg időt szán.

Forrás: KedvencREJTVÉNY KOKTÉL

Interjú Andréval a Rejtvény Koktél magazin májusi számában.

Forrás: Rejtvény Koktél magazin 2014. május


VÁSÁRY ANDRÉ – FONOGRAM DÍJRA JELÖLTÉK A TEHETSÉGES FIATAL OPERAÉNEKEST

Bár több mint tíz év kemény munkája árán lett Vásáry André képzett operaénekes, nevével mindeddig nem találkozhattunk Magyarország jelentősebb operaszínpadain. A debreceni fiatalember ritka adományt tudhat magáénak, azon kevesek közé tartozik, akik férfi létükre szoprán hangon tudnak énekelni.

Azonban hiába nyerte meg 2004-ben a rangos Miskolci Operaversenyt, a kapuk mégsem nyíltak meg előtte az ismertség és az elismertség irányába. Sem a szakma, sem a közönség nem volt képes elfogadni és értékén kezelni különleges képességeit. Aztán egyszer csak változott a helyzet. Az RTL Klubon induló Csillag születik című műsorban már nem kizárólag popénekesek kaptak lehetőséget, több terület tehetséges képviselői is megmutathatták magukat. Így került be ő is a produkcióba egy nálunk még kevésbé ismert műfajt, a crossovert népszerűsítve, és fricskát nyomva minden fanyalgó és kételkedő orrára, a közönség szeretetében lubickolva egészen a négyes döntőig jutott. Hogy mi történik vele mostanában? Novemberben megjelent Ünnep című harmadik albuma arany-, illetve platinalemez lett, decemberben szenzációs koncertet adott a Kongresszusi Központ falai között, a legfrissebb információk szerint pedig jelölést kapott a legrangosabb hazai zenei díjra, a 2011-es Fonogram Magyar Zenei Díj - Az év hazai kortárs komolyzenei albuma – kategóriában.

Forrás: Budapest Újság City
DIPLOMACY & TRADE MAGAZIN


ÉLETE A SZÍNPAD, AZ ÉNEKLÉS

VÁSÁRY ANDRÉ MINDEN FELLÉPÉSE EGYEDI ÉS MEGISMÉTELHETETLEN. A 2009-es Csillag Születik döntőse volt. Különleges hangjával, széles terjedelmű, szoprán hangfekvésével, páratlan tehetségével elkápráztatta a közönséget. Három arany- és egy platinalemezzel büszkélkedhet.

Forrás: Presztízs MagazinKUTYÁKRA HANGOLÓDVA

Andréról sok cikk jelent már meg: páratlan szépségű hangja mellett családjáról, párjáról, barátairól is olvashattunk, de egy másik különleges kapcsolatáról kevesebbet tudunk: nem sokan faggatták eddig arról, milyen viszonyt ápol az állatokkal. A Házi Kedvencek magazin téli számából most ezt is megtudhatjuk.

Forrás: Házi Kedvencek Magazin
FIDELIO

Az áprilisi Fidelio magazinban olvashatnak interjút Andréval. A beszélgetésben szó esik a legutóbbi MÜPA koncertről éppúgy mint jövőbeli terveiről is.

Forrás: Fidelio magazin, 2013. április


PANORÁMA MAGAZIN

A külföldön élő magyarok képes magazinjában, a Panoráma Magazin májusi számában jelent meg egy interjú Andréval.

Forrás: Panoráma Magazin 2013. május


"NAGYON SZERETEM AZ ANGOLT"

Andréval olvashatnak egy beszélgetést az 5 Perc Angol magazin nyári számában. Az interjúban szó esik a nyár eseményeiről, a további tervekről és természetesen, a magazin profiljából adódóan, elsősorban a nyelvtanulásról.

Forrás: 5 Perc Angol magazin


FITT VAGYOK MAGAZIN

André a Fitt Vagyok magazinnak nyilatkozott sportról, pihenésről, nyaralásról.

Forrás: Fitt Vagyok magazin, 2013. augusztusGASZTRO MAGAZIN

André főzésről, gasztronómiáról és kedvenc ételeiről is mesélt a Gasztro Magazinnak adott interjúban.

Forrás: Gasztro Magazin, 2014. január

 "SZERETNÉK MEGFELELNI AZ EMBEREKNEK"

Forrás: Szuperinfó 2014. március 3.PATINÁS ÉS KÉNYELMES

André lakását mutatja be a „Látogatóban” című rovat a Kiskegyed Otthona Magazin június 5-én megjelent lapszámában.

Forrás: Kiskegyed Otthona magazin 2013. június


FERENCVÁROS ÚJSÁG

Forrás: Ferencváros újság 2013. október


PRÍMA KONYHA

A Príma Konyha februári számának sztárkuktája André, aki sok finom recepttel készült erre az alkalomra. A magazint keressétek az újságárusoknál!

Forrás: Príma Konyha magazin, 2013. február

LIKE

Az e heti Like magazinban kétoldalas cikk jelent meg Andréról. Az interjúban szó esik jógáról, relaxációról és párkapcsolatról.

Forrás: Like Magazin


EGY KÜLÖNLEGES FIATALEMBER, KÜLÖNLEGES HANGGAL

3 arany, egy platinalemez, számos verseny fémjelzi annak a különleges fiatalembernek a szakmai útját, akit néhány éve ismert meg a nagyközönség. Magyarország jelenlegi egyetlen férfi szopránja, Vásáry André. Miért különleges az, ha valaki férfi létére szopránt énekel? Mert az egész világon csak néhány ember van, aki ezzel az adottsággal bír. Aki ismeri Mozart Varázsfuvolájának Éjkirálynő áriáját, az pontosan tudja, miről beszélünk. André tökéletesen el tudja énekelni.

Forrás: ÉLET magazin - a pozitív emberek lapjaFÉRFI SZOPRÁN A KONYHÁBAN

Vásáry Andrét, a három arany- és egy platinalemezzel rendelkező férfi szoprán énekest nőnapi koncertjének próbái közben kérdeztük, mely március 10-én lesz a Hilton Hotel Dísztermében. André a nőnapi gálahangversenyen a Magyar Virtuózokkal lép színpadra, ahol bravúráriák, kamarazenekari darabok és crossover dallamok csendülnek majd fel.

Forrás: TV paprika magazin


PESTI EST - VÁROS - VÁSÁRY ANDRÉ

Vásáry André a három arany és egy platinalemezzel büszkélkedhető férfi szoprán énekes mostani népszerűségét több, mint 10 év kemény munkával alapozta meg. Bostonban képezte magát, megnyerte a Miskolci Operaversenyt, döntősként szerepelt a Római Nemzetközi Énekversenyen, és még sorolhatnánk. Andréval a tavalyi évéről, a városról és a terveiről beszélgettünk.

Forrás: Pesti Est programajánló magazin


BELVÁROSI HARMÓNIA

A különleges hangú énekes öt éve lakik a belvárosi lakásban, amelynek közelében számtalan kávézó és étterem található, ezek adják meg a környék hangulatát. A régi polgári lakás hangulata már az első látásra megfogta Andrét, így ez az a hely, ahol fel tud töltődni egy-egy fellépés, vagy sűrűbb nap után.

Forrás: Sorry magazin


2012: VÁLTOZÁSOK ÉVE

Vásáry Andréval már sokszor beszélgettem, írtam róla, és mindig örömmel teszem ezt, mert nyitott, pozitív, gondolkodó személyiség. Meg persze iszonyú tehetséges. Egy hang, amely - ha épp nem itt születik - világméretű távlatokat járt volna be. De így sincs oka panaszra, hiszen folyamatosan koncertezik hazánkban és külföldön is, a legnívósabb színpadokon lép fel.

Forrás: TOP Lady magazin


MISKOLCON IS NAGY SIKERREL KONCERTEZETT AZ ARANYTORKÚ ÉNEKES

December 25-én a miskolci Kossuth utcai Belvárosi Református Templomban adott jótékonysági koncertet Vásáry André, hazánk egyetlen férfi szoprán énekese. A decemberi fellépésekkel telezsúfolt időszak után most adott interjút lapunknak a Művész, hogy megtudjunk tőle egy-két érdekességet az elmúlt évéről. Nézzünk néhány leget.

Forrás: Koktél magazin


SZTÁROK KÖZELRŐL - VÁSÁRY ANDRÉ ELŐADÓMŰVÉSZ

"Mindenek felett álló fogalom számomra a szentség. Ideákra gondolok, bizonyos erkölcsi alaptételekre, megkérdőjelezhetetlen dolgokra. Vannak olyan erkölcsi értékek, amelyeket semmiképpen nem lépnék át. Az emberi méltóság, az élethez való jog, maga az emberi lét számomra szent és sérthetetlen. Ebbe beletartozik az, hogy mindenfajta agressziótól, mások megsemmisítésétől, megalázásától mentes."

Forrás: Elixir magazin


FÁJ, HA IGAZSÁGTALANUL BÁNTANAK

A két évvel ezelőtti Csillag születik sztárja, Magyarország egyetlen férfiszopránja végre révbe ért. Szakmai karrierje szépen épül, és közben a magánélete is szerencsés fordulatot vett: megtalálta az igazit.

Forrás: Terefere party magazin
VÁSÁRY ANDRÉ: ÚJ ALBUM, TEMPLOMI TURNÉ

Jövőre jelenik meg André új albuma, a munkálatok azonban már nagyban zajlanak. Az énekes egy másik oldalát is megcsillogtatja majd a lemezen, de ígéri, nem fog heavy metalt vagy könnyű popzenét énekelni. "Tényleg tengernyi munkám van: itt az album, a sok fellépés, október 7-től elindul a 3. évada annak a darabnak, amelyben a Nemzeti Színházban játszom, és karácsonykor lesz egy templomi turném is" - sorolja.

Forrás: Epizód Magazin


VÁSÁRY ANDRÉ - EGY ÉVE FOGLALT A SZÍVE!

Nemrég romantikus portugáliai utazáson vett részt a szerelmével, akiről most először árul el többet a tehetségkutató felfedezettje.

Forrás: Hot!


VÁSÁRY ANDRÉ ÉS A VITAMINKIRÁLY

Egy különleges férfi, Magyarország egyetlen férfi szoprán énekese. Nem sok hozzá hasonló hangú ember van a világon. Méltán lehetünk büszkék sikereire.

Forrás: Vitaminkirály magazin


KRISTÁLYTISZTA ÜGYÉRT KIÁLTOK

A cikk eredeti címe "Kiállok a kristálytiszta ügyért" volt. De mi Vásáry Andréval beszélgettünk, Magyarország egyetlen ifjú férfi szoprán operaénekesével. Kristálytiszta hangjával hegyeket dönthet le. Sőt, véleményem szerint megingathatná a magyar bormarketinget ellehetetlenítő falakat is! Bozzai Zsófia riportja

Forrás: Bor és Piac Magazin


ÚJPESTI, KARÁCSONYI, VÁSÁRY

Vásáry André különleges ember. Sokan rávághatják erre: persze, olyan hangi adottságokkal, amilyenekkel ő rendelkezik, csakis különleges lehet. Vásáry azonban nem ezért számít unikumnak. Szédületes karrierje olyan erőfeszítések eredménye, amelyeket az egyszerű néző nem is feltételezne a visszafogott, elegáns és kifinomult művészről.

Forrás: Újpesti Napló


VAS MEGYE SZERELMESE - INTERJÚ VÁSÁRY ANDRÉ ÉNEKMŰVÉSSZEL


Az olasz és francia divat szerelmese a privát életeben nem "eregeti a hangját", imádja a vasi tájat és szereti az angol humort. Vásáry André intelligens, elegáns, a világra érzékeny énekművész, akiről az is kiderült, hogy kiváló riportalany. Velemi kápolnakoncertje után készítettünk interjút vele.

Mennyire volt különleges a velemi kápolnakoncert? Értem ezt mind a hangosítás, mind a koncerthelyszín tekintetében?

Azt gondolom, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindig fantasztikus helyszíneken léphetek fel, koncertjeim többsége mindig szép környezetben van, és ez alól a velemi Szent Vid kápolna sem kivétel. Már az útról, amikor tartottunk a kápolna felé, kiszúrtuk, hogy hegytetőn van, és hihetetlen atmoszférája volt már annak a képnek is. Amikor megérkeztünk a helyszínre és láttam, hogy milyen csodás a kilátás, és mennyire egyedi a kápolna elhelyezkedése, már akkor nagyon megörültem, és ez szerintem a koncerten is kihallatszott. Mindenképpen hatással van rám - és az emberekre is - a helyszín, és annak atmoszférája is.
Nagyon meg voltam elégedve a szervezéssel, profi csapat hangosította a koncertet (Mispro Produkciós Iroda - a szerk.), nagyon kellemes emlék maradt nekem.

Milyennek találtad a kis kápolna akusztikáját? Mi volt az oka, hogy hol mikrofonnal, hol mikrofon nélkül énekeltél?

Alapjában véve klasszikusan képzett operaénekes vagyok, ami azt jelenti, hogy a Nemzeti Színházban és az operákban is mindig mikrofon nélkül énekelek. A könnyűzenei darabokat azért éneklem mikrofonnal, mert azok teljesen más lelkületet és hangképzést igényelnek. Egy könnyűzenei dalban nem éneklek feltétlenül olyan hangerővel és technikával, mint egy operaáriában, mivel sokkal intimebb, sokkal finomabb hangzást kell elérni. Ezt viszont mikrofonnal kell csinálni, hisz a zene, a zenei alap ahhoz túl hangos lenne, hogy mikrofon nélkül szólaljak meg. Egy operaáriánál - ahol úgy van megírva a darab, és olyan technikával kell énekelni -, ott túl tudom énekelni a zenei alapot, ezért nem szükséges a mikrofon.

A hely szellemiségével harmonizáló repertoárral készültél, és a koncert végén óriási tapsot kaptál. Látsz-e különbséget a hazai és a külföldi közönség tetszésnyilvánításában? Oldottabb-e egy külföldi koncert publikuma, "bekiabálósabb, lábdobolósabb", vagy a honi közönségből is kiváltódik az oldottabb, felszabadultabb tetszésnyilvánítás?

A hazai közönség már ismer, tehát tudja mire számíthat. A magyar közönségre nem jellemző, hogy dal közben beletapsol, vagy mondjuk a végén egy "Bravót" bekiabál... (sorok írója megtette ezt). Inkább jellemzi az, hogy végighallgatja a dalt, és a koncert végén vastapssal jutalmaz. A külföldi közönségnél - akár Németországban, akár Olaszországban vagy az USA-ban - abszolút jellemző, hogy a végén hangosan tetszésnyilvánít, illetve már a dal közben is, ha egy emelkedett részhez érek, azt is megtapsolja. Ez kezdetben szokatlan volt, ám egy idő után megszoktam és alkalmazkodtam a közönséghez. Tehát azt is szeretem, amikor beletapsolnak, és a dal közben fejezi ki érzelmeit a publikum - legutóbb Bécsben énekeltem Éj királynőjét, és az ária közepén beletapsoltak, bár ez kicsit zavaró volt, mert olyan az ária, hogy nagyon koncentrálni kell -, és nagyon szeretem a magyar közönség koncertvégi, szívbőljövő vastapsát is. 

Az a klasszikus kép, miszerint az énekes a fürdőszobában adja ki hangját, Nálad is működik? Magyarul: hol reszeled a hangod?

A fürdőszobában vagy a konyhában éneklek-e? - ezt mindig megkérdezik újságírók és civilek is. Én nagyon ritkán éneklek úgy otthon, hogy készülődök valahova, és elkezdek gyakorolni, hisz abban a fantasztikus szerencsében van részem, hogy ami a munkám, az a hobbim, tehát a zene és az éneklés az, amit a színpadon abszolút kiélek. A privát életeben nem szoktam eregetni a hangomat, ha mégis, azt is visszafogott módon teszem. Ha otthon skálázok, azt természetesen teljes hangerővel végzem, de olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a szomszédaim nagyon szeretnek és elfogadták azt, hogy nekem ez az "edzés". Figyelek arra, hogy a megfelelő időszakban tegyem ezt, és ne zavarjam az embereket a pihenésben.

Hogy állsz a boldogság - elégedettség - harmónia hármassal?

Azt gondolom, hogy természetesen törekedni kell a boldogságra, de a tökéletes boldogságot felesleges űzni: nem egy nagy egészben kell gondolkodni, hogy minden klappol, minden fantasztikus és boldog vagyok. Én személy szerint apróbb dolgokban próbálom megtalálni a boldogságot, mindig figyelmeztetem magam arra, hogy mennyire szerencsés és boldog vagyok egy adott szituációban, vagy akkor, ha valami sikerül.
Örök elégedetlenkedő vagyok, és nagyon sok munkámba telik, hogy odafigyeljek erre, de már jobban kezelem. Ez az elégedetlenkedés önmagammal szemben is megvan, nagyon ki tudok borulni, ha valami nem úgy sikerül egy koncerten, ahogy szeretném. Ahogy magammal, úgy környezetemmel szemben is maximalista vagyok, így azoktól is elvárom ezt, akikkel dolgozom, vagy akik nekem dolgoznak. Ez természetesen okozhat néha elégedetlenséget. Egy ismerősömmel beszéltem arról, hogy mindenkinek más a maximum, mindenkinek más a képességeinek határa, ezért meg kell elégednünk azzal, amit a társainktól, a velünk együttműködőktől kapunk.
A harmónia pedig a hármasból talán a legfontosabb. Ha harmóniában vagy önmagaddal és a környezeteddel, akkor nagyobb eséllyel vagy boldog és elégedett. 

Jelenleg foglalkoztat-e valami gondolatkör, eszmeiség ami érdeklődésed középpontjába került?

Az elmúlt időszakban kezdtem spirituális-ezoterikus dolgokkal foglalkozni. Nem nagyon mélyen, de azt gondolom, hogy a világot csak mi tehetjük jóvá. Nagyon fontosak az energiák, azok a szabad szemmel láthatatlan dolgok, amelyek apróságokban mutatkoznak meg. Abban nem hiszek, hogy felkelek és na, mától boldog leszek, elégedett és harmonikus, hisz a világ is ilyen körülettem, hanem apró lépésekkel kell jobbá tenni önmagunkat és a környezetünket.
Épp a napokban gondolkodtam az egón, hisz a szakma, amit művelek, nagyon egocentrikus. Arról szól, hogy mindig megfelelj, mindig odatedd magad, mindig pozitív képet sugározz. Ez egy idő után veszélyes lehet, mert teljesen az egód hatása alá kerülsz, és állandóan csak ez foglalkoztat. Én azért érzem szerencsésnek magam, mert a családom, valamint a szakmai és civil baráti köröm kimozdít ebből a gondolatiságból - mondhatni az egóm hatása alól. Ezenkívül lételemem a pozitív gondolkodás, ami eléggé elcsépelt fogalom - könnyűnek tűnik, de nagyon nehéz áttörni azt a falat, amikor már valóban meggyőződéssé válik.

Életviteled, vitalitásod legfontosabb elemeként mit tartasz számon a mindennapokban?

Mindenképp a már előbb említett pozitív életfelfogást. Nem titkolom, hogy nagyon érzékeny vagyok. Érdekes módon, akik a színpadról ismernek, azok azt mondják, hogy teljesen megértik és látják ezt, akik a magánéletből ismernek, azok ezt az oldalamat annyira nem ismerik. Fontos, hogy az érzékenységet is korlátok közt tudjuk tartani.

Készülsz idén még meglepetésműsorral itthon, illetve közvetlen környezetünkben, Vas megyében?

Én Vas megye szerelmese vagyok, és ezt nagyon komolyan mondom! Maga a táj, az emberek mentalitása az, ami hihetetlen. Végig áradoztam oda- és visszafele jövet a természeti szépségekről és magukról az emberekről is, akikkel kapcsolatba kerültem. Örömmel mennék vissza, sajnos a koncerttervben idén már nem szerepel vasi helyszín, de bízom benne, hogy kapok meghívást.
Különösen várom a karácsonyi időszakot, a tavaly megjelent Ünnep című albumom - ami platinalemez lett - fantasztikus élményekhez juttatott. Szervezés alatt van egy karácsonyi turné, amire nagyon készülök, de olyan nagyszabású meglepetésműsort, mint a tavalyi, Kongresszusi Központban tartott lemezbemutató koncert, idén nem tervezünk.
A honlapomon, a www.vasaryandre.hu oldalon informálódhat a kedves Olvasó a koncertjeim pontos időpontjáról.

Francia vagy olasz divat?
Nahát, ez az egyik legnehezebb kérdés. Én a kettőt kombinálnám!
Magyar vagy olasz konyha?
Magyar konyha.
Könnyűzene vagy komolyzene?
Crossover!!
Kápolna vagy hangversenyterem?
Attól függ. Mindkettő más. Egy kápolna nagyon intim és karácsonyi koncerthez nem tudok szebbet elképzelni nála, egy opera- és dalesthez viszont a hangversenyterem jobban illik.
Szoprán vagy kontratenor?
Az én esetemben mindenképp szoprán.
Scala vagy Metropolitan?
Mindkettő!
Boston vagy Budapest?
Budapest.
Csillag születik vagy Fábry Show?
Nagyon kegyetlen vagy... (nevet) A Csillag születikben ismert meg az ország, Fábry Sándor viszont nagyon sokat segített nekem, tehát ebben nem tudok dönteni.
Tarantino vagy Zeffirelli?
Zeffirelli.
Angol humor vagy francia sárm?
Angol humor.


Köszönöm az interjút!

Büki László 'Harlequin'

INTERJÚ: VÁSÁRY ANDRÉ


Férfi szoprán énekesünket a 2009. évi Csillag születik hozta igazán közel hozzánk, pedig ekkor külföldön már ismerték. ­­­Művészi pályafutását színpadi és koncertfellépései, két arany és egy platinalemeze révén sokan ismerjük, én a művészt emberi megnyilvánulásai alapján, hétköznapi életéről kérdezve szeretném bemutatni.

A fellépések mellett hogyan tud időt szakítani arra a sok jószolgálati cselekedetre, amit a segélykoncertek, iskolai előadássorozat, környezettudatos életmód hirdetése,- megkíván?

Mindenre van ideje az embernek, amit szeretne megtenni. Időre és elfoglaltságra tekintettel igyekszem minden olyan esetben az ügy mellé állni, amivel azonosulni tudok. Ebbe beletartozik az is, hogy például a fedél nélkül élőkre hívjam fel a figyelmet, és az is, hogy diákoknak „rendhagyó énekóra” előadássorozatot tartsak. A gyerekek a TV tehetségkutató műsorából ismernek, és először meglepődnek, hogy kötetlen formában igyekszem hozzájuk szólni, nem kifejezetten „oktató” jelleggel, hanem történetek mesélésével. Így sokkal természetesebben és lazábban tudnak viselkedni, kérdezhetnek, és ilyen formán aztán szívesebben ismerkednek a komolyzenével is.

A közönség szélesebb rétegeit megcélzó, a pop műfajában tett kirándulása is sikeres volt. Az elismerések melyik formája találja el leginkább a szívét?

Nyilvánvalóan fontos az erkölcsi és anyagi elismerés is, hiszen amivel az ember foglalkozik, azért fizetséget is kell kapnia. De ha a produkcióm vastapsot kap, azt persze igen jó hallani!

Ahhoz, hogy az emberek megismerjék, mit tartana a legfontosabbnak elmondani magáról, az Ön által nélkülözhetetlennek tartott kitartás, és szorgalom mellett?

Komplex személyiségnek tartom magam. Alapvetően pozitív életszemléletű vagyok, és nagyon szerencsésnek tartom magam, mert az élettől mindent megkaptam, amit szerettem volna elérni.

Milyen gyerek volt Vásáry André?

Határozott, és elhivatott. Már gyerekként úgy képzeltem, hogy a színpadon állok és énekelek! És ezt elértem. A gyerekből sok minden megmaradt bennem. Nyilvános helyen azért már nem ugyanúgy viselkedem, mint fiatalkoromban. Fontos viszont, hogy az ember például tudjon önmagán is nevetni. De azt gondolom, hogy igazán felnőni sosem szabad.

Örömmel olvastam, hogy magánélete boldog, szívemből kívánom, hogy ez örökké tartson.
 
Zórád Zsuzsa

ÉDESSZÁJÚ FÉRFISZOPRÁN

VÁSÁRY ANDRÉ fellépése tette föl a koronát az ünnepnapra augusztus 20-án, szombaton este Sárbogárdon. Magyarország egyetlen férfiszopránja különböző stílusokban és hangfekvésekben csillogtatta meg kivételes adottságát, kellemes hangját egyórás koncert keretében, a művelődési ház színpadán. Vásáry Andrét egy televíziós tehetségkutató műsorban ismerhette meg szélesebb körben is a nagyérdemű közönség. Énekesi karrierje azonban nem e műsorral vette kezdetét; a média inkább csak lendületet adott egyébként is szépen ívelő szakmai pályájának. A művésszel sárbogárdi koncertjét követően beszélgettem. Hargitai Kiss Virág interjúja.

Forrás: Bogárd és Vidéke Hírlap


A PÁROM AJÁNDÉK A SORSTÓL

Vásáry André mindig is féltette magánéletét a sajtótól, s nem szívesen beszélt párkapcsolatairól. Most azonban annyira boldog, hogy lapunknak örömmel mesélt kedveséről, aki mellett végre valóban önmaga lehet, aki társa mindenben.

Forrás: Epizód Magazin


VENDÉGÜNK: VÁSÁRY ANDRÉ

Alig két év alatt az egész ország megismerte Vásáry André nevét és különleges hangját. A férfi szoprán a 2009-es Csillag születik című televíziós tehetségkutató óta két lemezt készített és folyamatosan koncertezik. A fiatal énekes az év utolsó hónapjaiban éli át a legtöbb elmélyült, átszellemült pillanatot.

Forrás: Kedvenc Trend rejtvénylapVÁLASZOL: VÁSÁRY ANDRÉ


Vásáry André nevét a Csillag születik óta mindenki ismeri. Magyarország egyetlen férfiszopránja nem csak a zene komoly ágát hozta közelebb az emberek szívéhez, hanem jótékonysági fellépéseivel az önkéntesség társadalmi szerepvállalását is népszerűsíti. Az Önkéntesség Európai Évén belül a hétvégén az önkéntesség napját tartottuk. A fiatal énekessel ennek fontosságáról, s az ő önkéntes feladatáról, a rendhagyó énekórákról beszélgettünk. Csomós Éva interjúja. 

- Miért lett ez önnek ilyen fontos ügye? 

- Azzal, hogy nekem megadatott, ismernek és esetleg oda is figyelnek rám, szinte kötelességemnek tartom azt, hogy olyan irányba is megháláljam, hogy kevés publicitást kapó helyzetekre, sorsokra vagy épp emberekre hívjam fel a figyelmet. Ez számomra nem teher, nem is erőfeszítés, örülök, ha tudok segíteni.

- Mióta vesz részt az efféle kezdeményezésekben?

- A legelső jótékonysági fellépés még jóval az ismertségem előtt volt, amikor még senki nem tudta, hogy ki az a Vásáry André, de zenész ismerősein már akkor megkértek, hogy ilyen alkalmakkor én is adjak elő valamit. Számomra ez egy folyamatos dolog, ami az ismertségemmel vált láthatóvá, de én sosem csaptam ekörül túl nagy hírverést.

- A „Rendhagyó énekóra Vásáry Andréval” című iskolai sorozatra is ismerősei kérték fel?

- Ez az Önkéntesség Európai Éve keretein belül jött létre, onnan kaptam a felkérést, amit nagyon nagy örömmel vállaltam el. Először nem tudták, hogy pontosan mit is szeretnének velem kapcsolatban, az azonban egyértelmű volt, hogy énekelni kell. Akkor jött nekem az az ötletem, hogy mivel van nekem egy kihasználatlan tanári diplomám…

- …most lehetne hasznosítani?

- Pontosan! Azt tudták, hogy nagyon jól megtalálom a kapcsolatot a fiatalokkal, azt pedig én tudom, hogy rólam „a komoly művész” kép alakult ki, amit épp ideje volt feloldani. Nagyon örülök ennek a „vállalkozásnak”, mert ezek az órák interaktívak, és nagyon jó hangulatban telnek el.

- Országos vagy fővárosi sorozat ez?

- Eddig budapesti általános- és középiskolákba vittük el, sajnos muszáj volt szelektálni, hiszen vannak más jellegű felkéréseim is, de a jövő tanévtől ismét folytatjuk. Most persze nem arra kell gondolni, hogy Bach és Händel műveit, valamint szonátákat elemzek, hanem érdekességeket mesélek, miközben olyan műveket is eléneklek, amit biztos, hogy a diákok maguktól nem hallgatnának meg, de kicsit modernizált változatban már tetszhet nekik. Eközben érzékeltetem velük, hogy csak a „kitartás, tehetség, szorgalom” hármas jelszava alatt érdemes bármibe belekezdeni, viszont, ha rálépnek egy útra – amin úgy érzik, hogy tehetségesek -, akkor nagyon kitartónak kell lenni, és nagyon fontos, hogy ne csak az öncélú mutogatás és a celebkedés hajtsa őket, hanem valami értéket is közvetítsenek az emberek felé. Ez nem könnyű ma, amikor sztárkultuszban élünk.

- S mi foglalkoztatja a diákokat, mivel kapcsolatban vannak kérdéseik?

- Két dolgot figyeltem meg nagyon: az egyik, amikor a toleranciáról beszélek. Arról, hogy bármiben tér el valaki a többiektől, a nagy átlagtól – legyen az súly, haj, bőrszín, vallás, bármi – amivel úgymond csúfolhatóvá válik, mennyire fájdalmas az annak az embernek, akit csúfolnak. Felhívom a figyelmüket, hogy a saját életükből vegyenek példát, hiszen már mindenki átesett olyanon, hogy valaki igazságtalanul bántotta. Na ilyenkor mindig nagyon nagy a csönd. Én évek óta dolgozom színházakban is, így tudom, hogy csend és csend között van különbség. Ilyenkor az a fajta csönd van, amikor érezni, hogy hoppá, ez mindenkinek elindított valamit a gondolatában. Ez nagyon érzékenyen érinti őket, hiszen a tinédzserek nagyon kritikusak, leginkább másokkal szemben. Ilyenkor saját példákat szoktam hozni, holott engem a férfi szopránságom miatt nem bántottak, de én is kaptam különféle megjegyzéseket és nagyon meg kellett keményítenem magam, hogy ezt a karriert végig tudjam csinálni, illetve el tudjam kezdeni. Erre hívom fel a figyelmet, a kérdések pedig nagyon változóak.
A másik, hogy nagyon sokan szeretnének televíziós műsorvezetők lenni, s ezzel kapcsolatban kérik ki tanácsaimat – pedig ha az éneklésről kérdeznének, könnyebben tudnék válaszolni -, de azt szoktam mondani, hogy a nyelvek tanulása, a diploma megszerzése, maga a tanulási folyamat, és az alapoktól való kezdés elengedhetetlen. Én ugyanis vallom azt, hogy azért is tudtam ezt elérni és ezért is tudok ma ebben a szakmában dolgozni, mert én is ott kezdtem, hogy ingyen jártam el énekelni. A legaljáról indultam, nemrég pedig a Kongresszusi Központban volt nagyzenekarral kísért önálló koncertem. Az szerintem csak nagyon kevés embernek jön össze, hogy lépcsőket kihagyva, rögtön a csúcson van, hiszen az a személyiségfejlődésében is megmutatkozhat.

- S az, hogy felnőtt fejjel, 18 éves kora után kezdte tudatosan képezni a hangját?

- Azért már előbb is kiderültek a zenei képességeim, viszonylag korán próbáltak kórusba, zenei tagozatba betenni, de ez valahogy sosem jött össze, így felnőtt fejjel kezdtem el énekelni tanulni, méghozzá olyan erős „ellenszéllel”, hogy a családom nemhogy nem támogatta, de tiltotta, és minden módon próbálta megakadályozni az éneklésemet. Az énektanárom sem igazán bízott bennem, és ez olyan feszültséget teremtett, hogy amikor már sehogy sem működött a szüleim közt a viszony, a szülői házat is el kellett hagynom. Édesapám azt gondolta, hogy ha el kell járnom dolgozni ahhoz, hogy ki tudjam fizetni az albérletet, az énekelésről biztos le fogok mondani. Éveken keresztül tartó kemény harcok voltak, folyamatos volt az elutasítás, ugyanakkor töretlen volt bennem a hit, hogy hinnem kell magamban, mert más úgysem hisz.

- Mi tartotta mégis önben a hitet?

- Azt gondolom, hogy aki igazán valamilyen feladatra született – ezt az élet bármely területére értem – akkor az az is lesz. Számomra ez soha nem volt kérdés. Amikor nem sikerült egy meghallgatás – persze egy napig kerestem az okokat, a válaszokat -, mindig az volt, hogy saját magamat – mert nem volt más – rángattam ki ebből az állapotból.

- És a barátok?

- Abból jöttem rá, hogy nem is értik, miről van szó, amikor feltették a kérdést, hogy „André, te még mindig folytatod az éneklést?”. Akkor nagyon dühített, de később rájöttem, hogy nem lehetek rájuk mérges, mert ők ezt máshogy értékelik. Számomra természetes volt, hogy folytatnom kell. Akkor is, amikor háromévnyi próbálkozás után sem történt semmi. Amikor nem sikerült egy meghallgatás, megviselt, persze, olyankor az ember egy ideig sajnálja magát, elkeseredik, de aztán saját magamat kellett – mert nem volt más – kirángatni abból az állapotból, mert tudtam, hogy egyes-egyedül én vagyok az, aki ezt megteszi, és muszáj is.

- Manapság sokan keresik a boldogulási lehetőségeiket külföldön. Noha sehol nincsenek kolbászból a kerítések, de talán jobban adódnak lehetőségek…

- Amikor megnyertem a Miskolci Operaversenyt, azt gondoltam, hogy majd itthon elindul a karrierem. Ehhez képest semmi nem történt. Emlékszem, a fürdőszobában, kazettásmagnóra énekeltem fel pár áriát mindenfajta kíséret nélkül, és ezt küldtem ki Amerikába, ahonnan másfél hét után jött a válasz, hogy ösztöndíjat ajánlanak úgy, hogy Magyarországon mindenhonnan elutasítottak. Amerikában rengeteget dolgoztam ahhoz, hogy meg tudjak élni. Már szinte a képzés és a tanulás rovására ment, mert az ösztöndíj az egy dolog. Eközben pedig rájöttem, hogy én ugyan imádom Amerikát, de a művészeti képzés nem véletlenül Európában a legerősebb. Úgyhogy meghoztam a döntést, pedig mindenki mondta, hogy „André, ösztöndíjas vagy a világ egyik legjobb zenei intézetében, ne hagyd ott!”.

- Miért nem csinálta végig?

- Belegondoltam, hogy ha ott vagyok még négy évet, elvégzem, és úgy kerülök ki, hogy nemzetközi szinten labdába nem rúghatok. Így hazajöttem a nagy büdös semmire. Merthogy itthon nem kellettem sehova. S kezdtem felépíteni magam.

- Valami azt súgja, hogy még mindig nem lett egyenes az út…

- Volt, hogy egy évig abbahagytam az éneklést és elmentem légiutas kísérőnek, de már félév után nem éreztem jól magam, és a sorra jöttek a jelzések is.

- Sorsszerű jelek?

- Az egyik járaton összefutottam a régi énektanárnőmmel, aki mondta, hogy „Én ismerem magát, s látom, hogy nincs jól.”


- Ha saját magát be is tudta csapni, a tanárnőt nem sikerült.

- Meglepődtem, átgondoltam, s eldöntöttem: újra belevágok. Tudva, hogy újabb nyomorgások és kínszenvedések jönnek, de döntenem kellett, hogy vagy ezt a kínlódást választom, vagy azt, hogy örök életemre becsapott leszek, negyvenévesen meg skizofrén vagy depressziós.

- S milyen volt az újrakezdés?

- Abból a szempontból nagyon nehéz, hogy amikor az ember a nélkülözésből egy nagyon jól fizető állásba kerül, nagyon nagy lelkierő kell ahhoz, hogy többszázezer forintos fizetést otthagyjon a nullára. Újabb nagy döntést hoztam: egyik napról a másikra felmondtam. Elkezdtem állást keresni. Diplomával, nyelvvizsgával olyan munkáim voltak, hogy – nem szégyen a munka, de hát… – „nem éppen illett profilba”. Megkerestem a legjobb tanárt – aki ráadásul nem Budapesten lakott, így az utazás is problémás volt – és még keményebben képeztem magam. Így mire eljutottam a Csillag születikbe, olyan szintű felkéréseim lettek, hogy csak kapkodtam a fejem. Épp aznap, amikor kiderült, hogy beválogattak ebbe a versenybe, három darab felkérés közül kellett választanom. Hihetetlen megtiszteltetés volt a bécsi Staatsoper, a világ egyik legjelentősebb operaszínpadának meghívása – úgy, hogy nem volt se ügynökön, se menedzserem, csak belógtam egy meghallgatásra, s mégis engem választottak -, és a Nemzeti Színház közül egy nap alatt kellett választani. Úgy gondolom, jól döntöttem, hogy a Csillag születiket és a Nemzeti Színházat választottam. A tehetségkutató után teljesen átalakult az életem.

- Most szüreteli a rengeteg befektetett munka gyümölcsét.

- A magyar emberekről azt mondják, hogy nem nyitottak az újdonságokra. Hát, életem első állva tapsolását a Csillag születik válogatóján kaptam, két percen keresztül. A tévében ez nem látszott, de fantasztikus élmény volt megtapasztalni, hogy mégis nyitottak. Ha látják, hogy valami őszintén jön, ha látják a munkát és a tehetséget is hozzá. S ez szerintem az egész világon így van. Az őszinteség a legjobb belépő. A színpadon ez a legfontosabb, ha valaki maníros vagy felvesz egy szerepet azt nem nagyon kedvelik. Ezt már önkéntességem elején, amikor még névtelenül jártam ingyen fellépni, már akkor megtanultam.

Névjegy

Vásáry André (Debrecen, 1982. 07. 17.)
Az egyetlen férfiszoprán Magyarországon, hangfekvése világviszonylatban is igen ritka.
A Miskolci Operaverseny győztese, a római nemzetközi énekverseny döntőse, a Vatican Tv-ben több mint 160 millióan láthatták énekelni. Felkérést kapott a világhírű bécsi Staatsoper-től, s több nemzetközi versenyre (Párizs, Graz, Bécs) hívták. Részt vett Ricardo Muti meghallgatásán, aki szerepet ajánlott neki. Ösztöndíjjal Amerikában tanult, majd Európában folytatta tanulmányait.
Itthon a Nemzeti Színházban és a Pesti Színházban játszott, s fesztiváljaink (Budapest Barokk Fesztivál, Magyar Farinelli koncert sorozat stb.) rendszeres résztvevője. Az országos ismertséget a Csillag születik című televíziós tehetségkutató hozta meg számára.

A képeket Kaszás Bence készítette.

Ajánlat: további fotók és videók az alábbi linkre kattintva megtekinthetők.AZ EMBER KÜZDJÖN MEG MAGÁÉRT

Nagysikerű rendhagyó énekórát tartott a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában Vásáry André. Az operaénekes az egyórás, fotózással, dedikálással egybekötött műsort más iskoláknak is elviszi. A XIII. kerületi Karikás Frigyes utcai tanoda volt a sorozat első állomása.

Forrás: XIII. KERÜLETI HÍRNÖK


A VILÁGON HÁRMAN ÉNEKELNEK OLYAN OPERAI KVALITÁSSAL, MINT VÁSÁRY ANDRÉ


Vásáry Andréval a zalaegerszegi Városi Hangversenyteremben beszélgettünk, minapi koncertjét megelőzően. A Csillag születik előző szériájában tűnt fel, ám énekesi pályája előbb kezdődött.

A Volt egyszer egy vadnyugat érzelmes-borzongatós dallama Vásáry André előadásában azt hiszem, örökké belénk ivódott. A fiatalember hangja különleges, férfi szoprán a világon legfeljebb ha három hasonló akad. Debrecenben kezdte zenei tanulmányait, de valójában nem képezte magát itthon intézményesített keretek között. Szerencsésnek mondja magát, hiszen magánórákon olyan mesterek tanították, akik bíztak a tehetségében. Igaz, olyan tanára is akadt, aki előbb orvoshoz irányította, nézzék már meg, minden rendben van-e?

- A muzikalitásom nagyon korán kiderült, ám igazából 18 éves koromban kezdtem az énektanulással komolyan foglalkozni. Mindeközben elvégeztem a tanárképzőt, történelem szakos diplomát szereztem. S miután megnyertem a miskolci operaversenyt, úgy gondoltam, beindul a karrierem. Ám nem így történt. Kiküldtem egy demofelvételt az egyik legrangosabb amerikai zenei-művészeti főiskolának, amely azonnal ösztöndíjat ajánlott fel.

Vásáry André bostoni tanulmányai befejeztével visszatért Magyarországra. Elölről kezdett mindent, járt meghallgatásokra, versenyekre. Szép lassan jöttek az eredmények, s már a Csillag születik televíziós tehetségkutató verseny idején felkérést kapott a bécsi és a hazai operaháztól, aztán énekes szerepet a Nemzeti Színházban Schiller Ármány és szerelem című darabjában, Alföldi Róbert rendezésében.

- Számomra természetes volt, hogy ilyen a hangom. Amikor rájöttem, mennyire ritka és különleges, akkor értettem meg, evvel fogok karriert csinálni. Ám egy ideig úgy tűnt, a kivételes hangom inkább hátrány, mint előny...

- A szülei sem igazán fogadták el...

- Nem támogattak, s amikor erről beszélek, nem feltétlenül hangos veszekedésekre kell gondolni. Inkább arról volt szó, megpróbáltak rákényszeríteni, ne énekeljek. Más beállítottságú emberek, senki nem volt művész a családban. Mindenkinek azt tanácsolom, ha érez magában elhivatottságot és máshonnan is pozitív visszajelzést kap, nem szabad feladni, csinálni kell. Azóta persze rendeződött a szüleimmel a kapcsolatom, még a Csillag születik idején. De azért hosszú folyamat volt. Mert amikor ők nyitottak volna, akkor kicsit én zártam be... Azt gondolom, a megbocsátás fontos erény. Megpróbáltam magamban átértékelni a dolgokat, biztos, én is sokat hibáztam.

- Hogy' óvja a hangját?

- Koncert előtt nem ajánlatos túl hangosan beszélnem... Nem dohányzom, normális életet élek. Nem akarok a hangom rabjává válni, de azért fontos, hogy folyamatosan kontroll alatt tartsam.
 
- Akár változhat is?
 
- A hang mindig változik, öblösödik, mélyül egy kicsit, de olyan nincs, hogy valaki szoprán volt és alt lesz. A férfi szoprán született hangfaj, nem lehet azzá válni. Nagyon ritka, a világon talán hárman vagyunk, akik ilyen professzionális szinten, operai kvalitással énekelünk. Sokan összekeverik egyébként a gyakrabban előforduló kontra tenorral, a legmélyebb női hangfekvéssel.

- Befolyásolja a magas hangterjedelme, hogy milyen műveket énekelhet?
 
- A komolyzenében a barokk korszakból szinte bármit lehet énekelni, de a koncert irodalomban is rengeteg darab kínálkozik erre. Ráadásul szívesen dolgozom a crossover műfajban, ami a komoly- és a könnyűzene ötvözete. De nemrég kirándultam a popzene világába is, a Sose volt dallal, aminek az is az újdonsága, hogy a férfi hangomon adom elő.

Eddig három CD-je jelent meg, a karácsonyi platinalemez lett. Folyamatosan szerepel, nyáron szabadtéri koncertekre várják, nemrég a szegedi Dóm téren rendezett Liszt-esten énekelt, amit kivételes lehetőségnek tart. Azt mondja, ha felkérnék, szívesen részt venne az Eurovíziós dalfesztiválon.

- Kíváncsian várom, mit hoz az élet. Elégedett vagyok a mostani helyzetemmel...

Énekórákat tart
Mostanában rendhagyó énekórákat tart általános- és középiskolás diákok részére. A gyerekekkel a kitartásról beszélget, s  a sztárság hátrányos oldala is szóba kerül. A programra  az európai önkéntesség éve jegyében kerül sor. Vásáry André azt mondja, ha felkérést kap, zalai iskolákba is örömmel ellátogat.

Szerző: Sinkovics Eta

MŰFAJT VÁLTOTT VÁSÁRY ANDRÉ


Több szempontból is különleges lesz Vásáry André (29) új dala. A Csillag születik előző szériájában ismertté vált szoprán énekes ezúttal egy popdallal áll a közönség elé.

Minek köszönhető ez a váltás?

– Azt vettem észre, hogy folyamatosan kirándulok a műfajok között. A karácsonyi, komolyabb album után most valami könnyebbre vágytam. Ez persze nem jelent stílusváltást, de az biztos, hogy ilyet még nem hallott és nem látott a közönség tőlem.

Kitől jött az új irány ötlete?

– Az új hangzást menedzseremmel és Szabó Zével együtt találtuk ki. Sokat gondolkoztunk azon, kivel lenne jó együtt dolgozni, végül Zé mellett döntöttük. Ő egy olyan szakmai tekintély, aki már számos magyar popelőadó mögött dolgozott.

Mikor hallhatja a közönség a Sose volt című dalát?

– Két hét múlva, a Csillag születikben fogom először bemutatni, utána, reményeim szerint a rádiók is játszani fogják a dalt. A produkcióról még nem árulhatok el sokat, de az biztos, hogy ezúttal nem egyedül leszek a színpadon!


Sz. S.

RENDHAGYÓ ÉNEKÓRA VÁSÁRY ANDRÉVAL

Az ismert férfi szoprán ­énekes, Vásáry André tartott előadást a Xantus János Két Tannyelvű Gyakorló Középiskolában április 28-án. Mint kiderült, a rendkívül magas hangon éneklő operaénekest először orvoshoz küldték, mert tanára nem hitte el, hogy egészséges férfi ilyen hangmagasságban képes énekelni.

Az Önkéntesség Európai Éve keretében elindított rendhagyó énekóra című programsorozat részeként a művész zenetörténeti érdekességekről és saját karrierjéről mesélt a diákoknak. Elmondta, hogy különleges hangmagasságát kisméretű gégéjének köszönheti, és hogy az egész világon vele együtt mindössze három férfi képes az Éj királynőjének áriáját kiénekelni. Az előadás zenei betétei közt elénekelte a Díva dance című slágert, ami annak idején az Ötödik elem című film betétdala volt. A zenetörténeti áttekintés során a reneszánsz zenéről beszélve elmondta, hogy a XVII. századig a női szólamokat is férfiak, úgynevezett kasztráltak énekelték. Saját történetéről beszélve az országos televíziós ismertség veszélyeire hívta fel a figyelmet. A tehetségkutatók segítenek elindulni, de utána már saját magának kell megküzdenie az embernek a sikerért, mondta. Valós művészi produktum nélkül pedig az ember nem sokáig tudja megtartani hirtelen szerzett népszerűségét. Ezek a zenés vetélkedők azoknak valók, akik szeretnének megmutatni magukból valamit, és már azon a tudásszinten vannak, hogy ez sikerülhet is. Sok a buktató, nagy a lemorzsolódás a zeneszakmában, csak az maradhat meg, aki kitart álmai mellett, és akár nélkülözések között élve is bízik későbbi sikereiben.Forrás: Sz. J. F.

VÁSÁRY ANDRÉ, AHOGY EDDIG NEM LÁTHATTUK!


Vásáry André egy eddig talán kevésbé ismert oldalát mutatja meg hamarosan. Magyarország egyetlen férfi szopránja elárulta, hogy nemcsak komoly, de könnyűzenei kihívások is állnak még előtte, s ha úgy adódna, akár az Eurovíziós Dalfesztiválon is megmérettetné magát.

-Követted az idei Eurovíziós Dalfesztivált is?

-Abszolút, hiszen Wolf Katit már a tehetségkutatóban kiszúrtam, sőt az első beszélgetésünk is elég emlékezetes volt, korábban pedig az édesapjával dolgoztam együtt. Megmondom őszintén, én Kati miatt néztem a Dalfesztivált és nagyon tetszett a dal is, amit Rakonczai Viktor írt neki, szerintem évek óta ez az egyik legjobb szám.

- Mi a véleményed az eredményről?

- Mikor az elődöntőből továbbjutott, megsirattam. Ez azért nagy szó nálam, mert nagyon nem vagyok sírós típus. Akkor nagyon örültem, de amikor kiderült, hogy a 22., már kevésbé. Nem akarok okoskodni, de amikor a sajtóban azt pedzegették, hogy Kati akár első is lehet, én szinte biztos voltam abban, hogy hasonló eredményt fogunk elérni, hiszen mindenki tudja, hogy hogy működnek a dolgok és hogy szavaznak ezen a versenyen. Sok tényező miatt állt ez így össze, nem Kati hibája, ő százszázalékosan teljesített, nagyon szépen helytállt és gratulálok neki. Viszont azt is látni kell, hogy ez az Eurovízió már nem ugyanaz, mint néhány évvel ezelőtt.

- Franciaország fellépőjét néhányan hozzád hasonlították. Mit gondolsz, te is szívesen indulnál egy ilyen versenyen?

- Egy ilyen indulás itthon is elég érdekes történet, de egyébként nagyon szívesen mennék, szívesen megmutatnám magam. Több helyről is mondták, hogy indulnom kellene, de hivatalosan senki sem keresett meg, nem ajánlották fel, én is úgy tudtam meg, hogy Magyarország részt vesz a versenyen, hogy bejelentették: az idei induló Wolf Kati. De valóban, egyszer nagyon szeretnék Eurovízión indulni, kíváncsi lennék, hogy milyen hatással lenne az a fajta különlegesség, amivel rendelkezem, hiszen hasonló típusú hang még nem nagyon énekelt a Dalfesztiválon. Gondolom, azt hiszik az emberek, hogy André csak operát énekel, de az a bizonyos francia fiú is crossoveres számot adott elő, szerintem nagyon szépen és jól.

- Most egy teljesen más oldaladat mutatod meg...

- Bizony. Elkészült életem első popdala. Mindenkit arra buzdítok, hogy hallgassa meg, mert meglepetések fogják érni. Itt másfajta hangomat használom, mint amit eddig megszoktak tőlem. A "Sose volt" című dalt úgy fogom fel, mint egy kirándulást egy másik műfajba. De ez nem jelenti azt, hogy mostantól kezdve a popzenében kívánok érvényesülni. A dalt Szabó Zé csinálta: igyekeztünk tempójában és stílusában megtalálni azt a középutat, ami tőlem még hiteles és hála Istennek a visszajelzések alapján szeretik az emberek.

- Ez az új stílus mennyire áll hozzád közel?

- Azt szoktam mondani, hogy "ideális crossover művész" vagyok. A crossover a könnyű és a komolyzene ötvözete. Én mindkettőt imádom, egyik nélkül sem tudnék meglenni. Ha csak komoly vagy csak könnyűzenét kellene énekelnem, nem bírnám. Tehát ez egy nagyon jó kirándulás és lehetőség számomra, hiszen az Ünnep című karácsonyi albumom - ami platinalemez lett - inkább komolyzenei klasszikusokat tartalmazott és már vágytam arra, hogy egy kicsit könnyebb műfajban is énekeljek. Most, hogy megcsináltuk ezt a dalt, gőzerővel készülök az egyéb komolyzenei feladataimra. Mint mondtam, rólam az a hír terjedt el, hogy André mindig operaáriákat énekel, de a fellépéseimen szinte kilencven százalékban könnyűzenét hallhat tőlem a közönség. Nagyon jól érzem magam így, hogy válthatok a két műfaj között, ez nagyon nagy szerencse.

- Készülsz esetleg hasonló meglepetésekkel?

- Elárulok egy titkot. Amikor ez a dal készült, rögtön kettőt csináltunk Szabó Zével, mert nem tudtuk eldönteni, hogy melyik a jobb. Ez egy tempósabb, ütemesebb dal, aminek a felturbósított remixét elő is adom ma este az RTL Klub Csillag születik című műsorában. A másik dal lassabb, de mindenképp szeretnénk majd azt is kihozni, csak nyárra a gyorsabb verzió mellett döntöttünk. A későbbiekben is szeretnék évente egy-két könnyűzenei dalt csinálni és ugyanúgy dolgoznék a komolyzenei világban is. Ez volt a célom és örülök, mert úgy tűnik, hogy megvalósul.

- Ha már Csillag születik, téged is ebből a műsorból ismerhetünk, de már itt vannak az új tehetségek. Van kedvenced?

- Nagy kedvencem volt Mr. Joe, meglepődtem, hogy kiesett, mert egy nagyon profi, a szó jó értelmében vett "vén rókáról" beszélünk. Nagyon kedveltem. Krizbai Teca produkcióját is, de Fáy Miklós véleményével is egyetértek: amikor saját dalt énekelt, sokkal inkább meggyőzött arról, hogy nagyon tehetséges, viszont az utóbbi egy-két produkciója nekem sem volt annyira szimpatikus, úgyhogy a szigorú zsűri oldalán állva, kettejüket tudnám kiemelni.

Szerző: Borsos Zsuzsi

OLASZOS TEMPERAMENTUMÚ A KAPCSOLATUNK! VÁSÁRY ANDRÉ ÉS ANYUKÁJA, MAGDI

A különleges hangú énekesnek a tavaszi időszak egy új dal elkészítéséről szólt, mely tőle szokatlan módon egy popdal "Sose volt" címmel. SzabóZé szerzeményével egy különleges fűszert sikerül a popzenei élet palettájára varázsolniuk. A dal május 21-én debütált a CSISZ-ben, nagy sikerrel. Ezúttal őt és édesanyját, Magdikát kérdeztük kettejük kapcsolatáról. A válaszokból kiderül, hogy akárcsak a közönség, André anyukája is minden szívdobbanásával követi fia karrierjét és példásnak tartja kitartását, amely mára sikeres előadóvá tette.

Forrás: Sorry!


KRISTÁLYTISZTA HANG, KRISTÁLYTISZTA ÉRZELMEK

Az embereket minden érdekli, ami különleges. Az érzelmek és talán a csodák is. Világunkban már kevés dolgon lepődünk meg. Aztán jön egy fiatalember, és elvarázsol minket, mert ahogyan Vásáry André énekel, az maga a csoda. A különleges tehetség sokszor nem elég a sikerhez: ehhez különleges ember is kell. Kitartással, munkával és rengeteg érzelemmel, amit meg akar osztani velünk.

Forrás: Fashion & Travel
MŰFAJOKON ÁTÍVELVE SZÁRNYAL A SZOPRÁN - VÁSÁRY ANDRÉ PLATINALEMEZES LETT

Budapest - Most kaptam a hírt, hogy az Ünnep című albumom platinalemez lett! Köszönöm mindenkinek! Így most már arany- és platinalemezem is van - adta hírül a népszerű közösségi portálon az örömhírt rajongóinak Vásáry André operaénekes a napokban.

Különleges énekhangját, zenei tehetségét már az általános iskolában felfedezték. Az idén 29 éves, Debrecenből származó fiatalember családjában ő az első, aki művészi hajlamokkal rendelkezik, szülei prózai foglalkozást űznek, édesanyja könyvelő, édesapja mérnök. Az énekesi pályához azonban viszonylag egyenes út vezetett számára, bár tinédzserként és főiskolásként a modellkedést is kipróbálta. Közben azért nem hanyagolta el különleges hangjának képzését sem, de nem izgatta a rock-pop modern műfaja, már kezdettől fogva a komoly, klasszikus zene irányába indult el. A fordulat 2004-ben következett be az életében, illetve a művészi pályáján: 2004-ben kezébe került a miskolci operaverseny prospektusa, amelyre benevezett és megnyerte.
Ekkor szembesült azzal, hogy számára nincs más, csak a zene és az éneklés. Már-már kezdte igazán elhinni, hogy valóban különlegesen ritka hanggal áldotta meg a teremtő. Miskolc után az Egyesült Államok következett, ahol a világ egyik legrangosabb zenei intézménye, a Boston Conservatory tanáránál tanult. 2008 novemberében döntős volt a nemzetközi római énekversenyen (Concorso Internazionale Musica Sacra), ami után Ricardo Muti hívta meghallgatásra.
Két évvel ezelőtt az RTL Klub 2009-es Csillag születik tehetségkutató versenyében Vásáry André a döntőig jutott, és egy csapásra bevéste magát a magyar közönség szívébe és a hazai zenei életbe. Országos, sőt nemzetközi ismertsége azóta egyre nő, koncertek során kápráztatja el a közönséget finom, érzékeny és mégis erőteljes, átütő zenei tehetségével, egyedi előadásmódjával. Az Ünnep című harmadik szólólemezének bemutatójára nem kisebb világhírű művészt, mint Vásáry Tamás karmestert és zongoraművészt nyert meg partnerként.
- Azonnal tisztáztuk, hogy csak a nevünk azonos, rokonságban nem állunk egymással, legalábbis eddig nem tudunk közös gyökerekről - mesélték.
Mint Vásáry Tamás elmondta, első szóra vállalta a közös fellépést, sőt, fiatal felesége, Tunyoghy Henriett és Solymosi Tamás balett-táncosok is csatlakoztak a jótékonysági célokra felajánlott lemezbemutató koncerthez.  A világhírű karmester a koncerten közreműködő Szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekart dirigálta. Az esten - néhány héttel a lemez megjelenése után - André ünnepélyes keretek között vette át az aranylemezt Miklósi Ferenctől, a lemez kiadójától. Azóta az Ünnep  - amelyen nagyzenekari kísérettel 13 csodálatos klasszikus és örökzöld dal hangzik el hat nyelven - a napokban  platinalemez lett.
- Nagyon régóta szerettem volna megvalósítani ezt az álmomat - mondta el Vásáry André -, hiszen nincs a világ zenei palettáján még egy hasonló, férfi szoprán hangon előadott karácsonyi lemez. Olyan népszerű, az ünnep hangulatához illő darabok szólnak, mint Schubert Ave Mariája, Fauré Pie Jesuja vagy a White Christmas. Érdekesség az is, hogy nyáron, nagy melegben vettük fel a zenét - 35  kitűnő zenésszel -, csodálatosan szól.
- A férfi szoprán pedig tényleg egyedi hangzású - tette hozzá Vásáry Tamás. Ez a manapság elég ritka hangfajta nem tévesztendő össze a kontratenorral, amely a 17-18. században lett igazán divatos, amelyet hallgatva - aki nem tudja, hogy ki énekel - nyugodtan gondolhatja, hogy női hangot hall. A férfi szoprán ennél is magasabb, rendkívül széles hangfekvésre képes. André pedig rendkívül tehetségesen, finoman és érzékenyen bánik különleges adottságával. Az ő esetében a hihetetlen hangmagasság ellenére - hiszen énekli az Éj királynőjét is - érezzük, hogy férfi az előadó.
- Ezt erősítette meg Ricardo Muti is, akivel volt szerencsém együtt dolgozni - jegyezte meg a fiatal művész. - Bízom abban, hogy Vásáry karnagy úrral is folytatódik a sikeres együttműködésünk nemcsak itthon, hanem külföldön is. Vágyom arra, hogy mi közösen - két azonos nevű magyar művész - megmutathassuk magunkat együtt a világnak. Tudom, nekem ehhez még fel kell nőnöm.
André elsősorban operaénekesnek tartja magát, de mivel a közönség nem elsősorban operaszerepekben, hanem a crossover műfajban ismerte meg, ettől sem akar elpártolni.
- Ma már sok az átjárás a műfajok között, nagy örömömre sokféle műfajt lehet énekelni. És bármilyen meglepő, a zeneirodalom tele van kitűnő férfi szoprán hangra írt darabokkal is. A barokk zenétől Rossiniig bőséges a paletta, amelyből válogathatok.
 
A Művészetek Palotájában, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar újévi koncertjén Vásáry André fellépése sokunknak szerzett felejthetetlen élményt: a Volt egyszer egy vadnyugat című filmklasszikus híres dalát hátborzongatóan gyönyörűen énekelte, szájharmonika-kísérettel. A közönség állva ünnepelte a fiatal művészt.

Szerző: Osváth Sarolta

VÁSÁRY ANDRÉ: DER KÖNIG DER (STILLE) NACHT


Vásáry André – az egyetlen férfiszoprán Magyarországon, aki rendelkezik az első Éj királynője és Mozart egykori sógornője, Josepha Hofer hangterjedelmével – harmadik lemezének műsorát a karácsonyi hangulat jegyében állította össze. Persze beszélgetés közben az Ünnep koncepciójának részletein kívül sok más kérdés is fölmerült.

- Bár az irodai munkákhoz viszonyítva operaénekesnek lenni sem kimondottan polgári foglalkozás, az Ön pályája idáig is elég kacskaringósan vezetett, korábban még légiutas-kísérőként is dolgozott. Hogyan választotta mégis az éneklést?

- Valójában nézőpont kérdése, mi kacsakringós és mi nem. Számomra kifejezetten egyenesnek, egyértelműnek tűnik az eddigi pályafutásom. Mindig is az éneklés volt az első. Az egész egy miskolci operaversennyel kezdődött, amit megnyertem, aztán Bostonban folytattam a tanulmányaimat.

- Miért éppen ott?

- Mert a magyar zeneoktatási rendszerben nagyon kevés a kreativitás, a nyitottság, a segítő szándék, és igazság szerint nem tudtak mit kezdeni velem, külföldön pedig éppen nagyon felfutott a kontratenorok és férfiszopránok iránti érdeklődés. Itthon még ennek a két hangfajnak a megkülönböztetése is vita tárgya, engem is Franciaországban világosítottak fel egyszer, amikor kontratenornak aposztrofáltam magam, hogy valójában férfiszoprán vagyok, ami még ritkább. Kontratenorok nem énekelnek Éj királynőjét, az ő hangterjedelmük altnak vagy mezzónak felel meg a női szólamok közül. Egyszerűen muszáj volt elmenni a lehetőségek és a tapasztalatok sokasága miatt. Aztán meg muszáj volt visszajönni, persze, mert Európában a művészeti oktatás színvonala általában sokkal magasabb, mint Amerikában. Míg én oda akartam kijutni, onnan mindenki Európába szeretett volna jönni.


- Ha már a nyitottság szóba került: hogyan lehet összeegyeztetni a televíziós sztárkeresőt a bécsi Staatsoperrel?

- A Staatsopert nem érdekelte semmi ilyesmi, csak az számított, hogy a hangom megfelel-e a szerep kívánalmainak. Ott nem foglalkoznak háttérből előbányászott dolgokkal, és nem magyarázzák bele őket az ember életébe. Én egyébként a televíziót egyfajta kultúrmissziónak tekintettem. A visszajelzések szerint sok ember kedvet kapott a klasszikus zenéhez a produkciómon keresztül, elmentek az Operába és rájöttek, hogy egészen más élmény, mint amikor gyerekkorukban feszengtek ott és semmit nem értettek az egészből. Szerintem ez nemes dolog volt, bár tudom, hogy sokan elítélik. Örülnék, ha újra bekerülhetne valamelyik tehetségkutatóba egy-két klasszikus zenei képzést kapott énekes.

- A klasszikus zene rangját féltő kritikák nem nehezítik meg az itthoni karrierjét?

- Nem érzem, hogy megnehezítenék. Lesz koncertem az Olasz Intézetben, kaptam felkérést a Művészetek Palotájától, a Debreceni Filharmonikus Zenekartól, hamarosan adventi templomi turnéra indulok, Vásáry Tamás pedig vállalta, hogy az Ünnep jótékonysági lemezbemutató koncertjén, december 14-én a Kongresszusi Központban a Szombathelyi Szimfonikusokat dirigálja.

- Hogyan állt össze a lemez műsora?

- Kilencven százalékban komolyzenei felvételek szerepelnek rajta, a többi számot pedig karácsonyi örökzöldekből válogattuk össze. Amikor elképzeltem a lemezt, különböző karácsonyi hangulatok jelentek meg előttem, az ünnepi sütés-főzés, a nyugodt várakozás és a karácsonyi vacsora képei, és arra törekedtem, hogy a lemez valamennyi szituáció méltó kísérője legyen lelki és zenei tartalmát tekintve egyaránt. Hogy az is megtalálja benne a saját ünnepét, aki vallásos és az is, aki vidámabb élményeket keres karácsonykor.

- A pályafutása, a nyilatkozatai és a felvételei is tükrözik a stíluskeresztezés, a crossover iránti érdeklődését. De hogyan lehet ezt megvalósítani úgy, hogy a klasszikus zene esztétikai értéke megmaradjon, hogy a crossover több legyen a „klasszikusok diszkóritmusban" szinkopált ütőseffektusainál?

- A crossover esetében számomra mindig az eredeti mű a kiindulópont. Ráadásul a Nessun dormát például én sem éneklem el „könnyítve", ahhoz mindig olyan darabokat keresek, amelyek eleve illenek a populáris stílushoz. Inkább arról van szó, hogy a személyiségem mindkét oldalon ki tudja fejezni magát. Alapvetően klasszikusan képzett operaénekes vagyok, de itt is, ott is van jó zene. Csak az számít, amit a zene ad az embereknek, és ki merem jelenteni, hogy a komolyzenének crossover közegben szinte nagyobb a sikere, mint a könnyűzenei slágereknek, jobban magával ragadja az embereket. Nem egy üldözendő dolog ez.

Forrás: Fidelio

FÉRFISZOPRÁN BALETTKÖRÍTÉSSEL - VÁSÁRY ANDRÉ ÚJ LEMEZE, JÓTÉKONYSÁGI KONCERTJE

„Régi álmom valósult meg a karácsonyi lemezem elkészítésével” – mondta Vásáry André, akinek november elején kiadott, Ünnep című lemeze harmadikként debütált a Mahasz albumeladási listáján, és a jelek szerint hamarosan aranylemez lesz. Az új albumon éppúgy hallhatók karácsonyi örökzöldek, mint a klasszikus zene ünnepi dallamai. A lemez és a decemberi bemutató koncert bevételeit a művész jótékony célokra ajánlja fel.

Vásáry André így nyilatkozott karácsonyi albumáról: „Amellett, hogy már az első nagylemezem óta készülök egy ünnepi összeállításra, külön örömmel tölt el, hogy most olyan albumot adhattam ki, amely egyedülálló az egész világon, hiszen férfiszoprántól még soha nem jelent meg olyan karácsonyi válogatás, amelyen minden számot szimfonikus zenekari kísérettel rögzítettek.” Az albumon tizenhárom klasszikus és örökzöld karácsonyi dal szerepel, így az egyik leghíresebb ünnepi szám, a White Christmas, de hallható a Let It Snow és a Have Yourself, a Merry Little Christmas magyar változata, a Legyen úgy című dal is. Kellemes meglepetés, hogy Vásáry ezúttal nemcsak a magas hangtartományban mutatja be kivételes tudását, de arról is meggyőződhetünk, hogy a mezzo régióban is pontosan, tisztán szól a hangja.

A lemezbemutató koncerten – amely december 14-én este nyolckor kezdődik a Budapest Kongresszusi Központban – a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar és Vásáry Tamás Kossuth-díjas, világhírű karmester működik közre. Vendégként fellép Tunyogi Henriett és Solymosi Tamás balettművész. „Az elmúlt két hónapban Rómában és Londonban vettem részt jótékonysági táncelőadásokon, és nagyon örülök, hogy végre itthon is rendezünk ilyet. A koncert alkalmából Solymosi Tamással a Diótörő című balett második és harmadik felvonásából mutatunk be két koreográfiát” – mondta Tunyogi Henriett. A lemez és a koncert jótékonysági célokat is szolgál: az eladott lemezekből befolyó bevétel egy részét és a koncert teljes nyereségét a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikája Trautsch András Olivér Alapítványának adják.

Vásáry André: Ünnep
Universal, 2010
Hrecska Renáta

SZÁRNYAL A FÉRFI SZOPRÁN

A megjelenés napján komolyzenei aranylemez lett az Ünnep

Forrás: Szabad Föld


VÁSÁRY ANDRÉ: NEM JUTOTTAM VOLNA BE AZ X-FAKTORBA

A világon rajta kívül férfiszoprán még nem készített karácsonyi albumot. A tehetségkutató műsorok kevés versenyzőjének sikerült olyan szép karriert befutnia egy év alatt, mint amilyen a különleges hangjáról ismert Vásáry Andrénak megadatott. A Csillag Születik című műsorból ismert férfiszoprán év végére már két nagylemezzel büszkélkedhet, a fellépései száma pedig egyre nő, ami bizonyítja: a közönségnek szüksége van a crossover műfajára. Megkérdeztük hát: milyen volt számára a 2010-es év, hol tölti az ünnepeket és magánéletében eljött-e már a szerelem?

Forrás: Sorry!SEGÍT AZ ÜNNEP

Vásáry André "Ünnep" című karácsonyi lemezének bemutatóját december 14-én 20 órakor rendezik meg a Budapesti Kongresszusi Központban.

Forrás: Metropol

 

ÜNNEPI ALBUM – VÁSÁRY ANDRÉNÁL NYÁR ÓTA KARÁCSONY VAN

Angyalnak állt, és megajándékozott minket Vásáry André egy csodálatos és rendkívül sajátos karácsonyi albummal, aminek lemezbemutató koncertje is lesz az ünnepek alkalmával.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy kisfiú, egyedülálló hanggal, sorsfordító vágyakkal, csodálatos álmokkal és nem mindig boldog karácsonnyal. Álmainak egy része a napokban vált kézzelfoghatóvá, és az utóbbi években már szeretettel tudja várni a Szent Ünnepet. Ezekkel kapcsolatban beszélgettem a könnyfakasztó hangú férfiszopránnal.

– Mit jelent számodra a karácsony?
– Gyermekként nem igazán érintett meg ez az alkalom, azon túl, hogy szép ünnepnek tartottam. Aztán volt olyan időszaka az életemnek, amikor a szüleimmel való kapcsolatomat meglehetősen terheltnek éltem meg, így ezekben az időkben kifejezetten felejthetőek voltak a karácsonyok, hiszen azt éreztem, hogy csak az ünnep kedvéért vagyunk kedvesek egymáshoz. Majd teltek az évek, és egyszerre megértettem a karácsony jelentőségét.

– Éspedig?
– Megéreztem, hogy hatalmas összetartó ereje van, és nagyon sokat segíthet a viszonyaink rendezésében. Nem csak arra ad alkalmat, hogy összegyűljenek az emberek, hanem arra is, hogy helyrehozzák kapcsolataikat, kibéküljenek, megbeszéljék mindazt, amire addig képtelenek voltak.

– Volt ilyen jellegű élményed?
– Konkrétan ilyen nem volt, de néhány évvel ezelőtt sikerült megélnem ezt a bizonyos összetartó erőt. Egy időben Amerikában tanultam, ahol az egyik barátom szülei meghívtak minket, több csoporttársammal együtt, karácsonyozni. Legalább 20-25-en voltunk. Az USA-ban az a szokás, hogy 24-én összegyűlnek az emberek, közösen sütnek-főznek, majd vacsorakor körbeülik az ünnepi asztalt. Az ajándékbontás pedig 25-én reggel történik, és azt a napot is közösen töltik az egybegyűltek. Nagyon jól éreztem magam ezen az ominózus karácsonyon. Én nem szeretek főzni, mégis remek hangulattal álltam be a konyhai munkálatokba… Éppen csak a legközelebbi szeretteim hiányoztak nagyon, akik itthon voltak. Azt hiszem, ekkor érett meg bennem a karácsony fontossága, vagy talán én értem meg a karácsonyra.

– Idén saját, karácsonyi albumoddal ünnepelsz, mely már az előrendelések alapján meghaladta az aranylemez-eladás kritériumát! Milyen érzés?
– Nagyon büszke vagyok rá, hiszen ma Magyarországon ez óriási dolog, főleg, ünnepi dalokkal. Egy karácsonyi album pedig nagyon régi álmom volt. Mondhatni, azóta vágyom rá, amióta elkezdtem énekelni, és ez jóval korábbra tehető, mint a tévés tehetségkutató döntő! Én nem egyszerűen saját albumot szerettem volna, hanem saját, karácsonyi albumot.

– Miért éppen karácsonyit?
– Ez a kérdés szakmai körökben is felmerült, hiszen átlagos vállalkozásnak tűnik kiadni egy ilyen jellegű CD-t. A megjelenő albumom azonban több annál, mint szintetizátoros alapra felénekelve a Mennyből az angyal. Ilyet még senki sem adott ki Magyarországon, így minden nagyképűség nélkül nevezhetem zenetörténeti eseménynek. Egyik különlegessége például abban rejlik, hogy mind a 13 dalt szimfonikus zenekarral vettük fel, ennek köszönhetően csodálatosan szólnak.

– Milyen stílust hallhatunk a lemezen?
– Mindenki által ismert karácsonyi örökzöldeket és kedvelt klasszikusokat is. Büszke vagyok rá, hogy azok közül, akik eddig hallgatták, többeknek könnyeket csalt a szemébe. Világéletemben arra vágytam, hogy intenzív érzelmeket tudjak kiváltani az emberekből mindazzal, amit adok.

– Tudtommal van az albumnak még egy érdekessége. A nevezetes duettre gondolok, amit önmagaddal énekelsz… Hogyan született ez az ötlet?
– Úgy, hogy a sors nagyobb rendező, mint az ember. Szerettem volna egy duettet a lemezre, és több ötletem is volt arra vonatkozóan, hogy ki legyen a partnerem. Végül különféle okok miatt egyikükkel sem sikerült létrehoznunk a közös produkciót, aminek a hanganyagát már előre felénekeltem, hogy meg tudjam mutatni a partnerjelölteknek. Így hát maradt az eredeti változat, amelyet magammal énekelek.

– Úgy tudom, a koncertjeiden szereplő dalokat mindig az adott napon választod ki. Ehhez képest az albumra hogyan született meg a végső válogatás?
– Hosszasan. Nálam nyár eleje óta karácsony van, ugyanis a legnagyobb kánikulában is azzal töltöttem az időmet, hogy karácsonyi dalokat hallgattam, s azon gondolkodtam, melyiket hogyan lehetne elénekelni és melyek kerüljenek a lemezre. Igyekeztem úgy összeválogatni a dalokat, hogy a lemez a karácsonyi vacsora alatt hallgatva ugyanúgy élvezhető legyen, mint ha valaki az ünnepi étel elkészítése közben hallgatja a konyhában, vagy akár leül csukott szemmel, és nem csinál mást, mint befogadja a zenét.

– Lesz lemezbemutató koncert is?
– Igen, december 14-én a Budapesti Kongresszusi Központban jótékonysági koncertet rendezünk. Aki jegyet vesz, támogatja az 1.Sz. Gyermekklinikát. A Szombathelyi Szimfonikusok zenélnek, a karmester Vásáry Tamás, a neves zongoraművész lesz, és Tunyogi Henriett és Solymosi Tamás balettművészek táncolnak.

– Miután Te már megajándékoztál minket, Neked mi a kívánságod a karácsony angyalához?
– Az, hogy boldog legyek, mert ez jelzi, hogy az életem minden területe jól működik.

– Ez mit jelent?
– Egyrészt szakmai sikereket. Sok fellépést, amelyeken énekelhetek, és hatással lehetek a közönségre. Ezenkívül olyan és ahhoz hasonló szakmai megtiszteltetéseket, hogy játszhatom a Nemzeti Színházban az Alföldi Róbert rendezte – Ármány és szerelemben olyan művészekkel, mint Básti Juli, Kulka János, Molnár Piroska, Hollósi Frici bácsi.  Valamint hiszem és kívánom, hogy egyszer ez az ország büszke legyen rám. És természetesen a boldogsághoz hozzátartozik a kiteljesedett magánélet is.

– Legyen így!

Sziebig Tímea

EGY HANG AZ ÉGBEN

Életútját figyelve úgy tűnik, André mindig nagyon is élvezhető, szerethető munkát választott magának. A kíváncsiság és az álmai hajtották, amikor néhány évi modellkedését követően légiutas-kísérőnek állt egy rövid időre. Jelenlegi - különleges hangi adottságának köszönhető - foglalkozása is mások által irigyelt, nem mindennapi kihívás: férfi szoprán operaénekes. A manapság a fedélzeten már "csak" utazóként helyet foglaló fiatalembert kérdeztük a légi közlekedéshez fűződő viszonyáról.
 
Forrás: Horizon Malév magazinVÁSÁRY ANDRÉ AHOGY MÉG SOSEM LÁTTUK!


Színészóriások atyáskodnak felette

Sosem látott arcát mutatta meg újabban a kivételes hangú énekes, akit a két színészgéniusz, Kulka János és Alföldi Róbert karolt fel.


Forrás: Hot!

HANGRA NYÍLÓ ABLAKOK


Vásáry André műsorszerkesztése függ a művész aktuális hangulatától s talán még az időjárástól is.Forrás: Ferenc napi búcsú c. kiadványVÁSÁRY ANDRÉ ÚJ BARÁTOT SZERZETT MAGÁNAK

Vásáry André új barátot szerzett magának, mégpedig egy foltos négylábú személyében, ugyanis nemrég elhatározta: megtanul lovagolni.

Forrás: Best magazin


XAVÉR VENDÉGE VOLT VÁSÁRY ANDRÉ

Varnus Xaver Vásáry Andrét is vendégül látta balatoni villájában. Az orgonaművész fiatal tehetségeknek rendezett hangversenyt, ahol a Csillag születik sztárja is fellépett.

Forrás: Napi Ász


ELEGÁNS ÉS RUSZTIKUS ÍNYENCSÉGEK

Vásáry André a Csillag születik színpadán lenyűgözte a hallgatóságot, és bizony a klasszikus operát énekelni nem könnyű feladat. Jó kondícióra is szükség van, nem csak remek hangra.

Forrás: Tini Lady Sztáréletmód


KIVÁLTSÁGOS VAGYOK, MERT AZT CSINÁLHATOM, AMIT SZERETEK

Az idei esztergomi várszínházi rendezvénysorozat egyik különleges meglepetését Vásáry André művészeti estje jelentette. A múlt szombatra kitűzött várszínházi előadásnak - az aznapi esőzések miatt - a zsinagóga adott otthont. Vásáry André énekművésszel a koncert után az öltözőben beszélgettünk.

Forrás: Hídlap magazin, Esztergom


VACSORA SEGÍTSÉGGEL

Mesterszakácsnak ugyan nem tartja magát Vásáry André, de az édesanyja telefonos segítségével már profi vacsorát varázsol az asztalra. A különleges hangú énekes a könnyebb fogásokra szavaz, hiszen már az operaszínpadon is számít a külcsín.

Forrás: Vidék íze magazinNEM SZERETTEM SZEREPELNI

Vásáry André különleges szopránhangjával kápráztatta el a Csillag születik nézőit és a zsűrit is. Azóta megjelent első önálló albuma, amelynek változatos zenei stílusán keresztül több oldaláról is megismerhetjük az énekest. Nem érdemes kihagyni ezt a zenei élményt!

Forrás: Tini LadyŐSZINTÉN A SIKERRŐL, ÁLMOKRÓL

Alaposan megváltozott Vásáry André élete a Csillag születik óta. Már a boltokban van első lemeze és fellépésről-fellépésre jár. Szinte egy perc ideje sincs, mégis készségesen fogadott minket otthonában.

 Forrás: Life & Stars

 

 

LAKÁLYOS BIRODALOM


Ezen a héten a 2009-es Csillag születik című produkcióban megismert Vásáry André otthonába tekinthetnek be a Star magazin olvasói. André szívesen mutatta meg lakása minden részét, és mesélte el, hogy egy-egy pontja miért olyan fontos számára.

 Forrás: Star MagazinVásáry André gyerekkorában minden nyáron külföldön nyaralt

Egy hosszabb spanyolországi nyaralás helyett "csupán" néhány napos horvátországi és balatoni pihenés jutott neki. André azonban ezt egyáltalán nem bánja, mivel pólyás korában járt utoljára a magyar tengernél.

Forrás: Epizód magazin


A MAGYAR FARINELLI

A férfiszoprán nagyon ritka hangfekvés. A XVIII. században kasztrálással sok fiúgyermek életét tették tönkre azt remélve, hogy tehetséges énekművész lehet belőle. A korszak legismertebb férfiszopránja Farinelli volt, aki számára számos zeneszerző írt operaszerepeket.

Forrás: Diplomata Magazin


ARRA VÁGYOM, HOGY EGY HULLÁMHOSSZON LEGYEK VALAKIVEL

Percre pontosan érkezik az interjúra. A kissé komoly külső kedves, őszinte, lelkes fiút takar. Eleinte kicsit feszült, hiszen ekkora fotózása még nem volt, de végül feloldódik, megmutatja az igazi énjét. Így azt is elárulja nekünk, milyen párra vágyik, és azt is, hogy kis híján kevesebb lett a világ a tehetségével…

Forrás: Hot!
VÁSÁRY ANDRÉ EGY RITKA HANGFAJ MŰVÉSZE

Férfi-szoprán – ez a hangfaj nálunk ritkaság.

Egy magyar fiatalember, Vásáry André ennek birtokosa, és tavaly novemberben, a  Római Nemzetközi Énekversenyen egyike volt annak a tíz versenyzônek, aki a  négyszáznál több résztvevô közül a döntôbe jutott.
Vásáry Andrét a sikeres szereplés után a Ravennai Fesztivál igazgatója meghívta egy
Riccardo Muti által tartott meghallgatásra, ahonnan nemrég tért haza.  „Tôlem egy
Jommelli-opera áriáját kérte Muti, aki a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Párizsi Operában és a Ravennai Fesztiválon fog dolgozni, és az ott megszólaló operák  szerepeire keresett énekeseket” – meséli. „A meghallgatás eredményérôl még  semmit sem tudok. El szoktam mondani – mert ez még a szakmában is kevesek által ismert –, hogy a férfi-szoprán nem azonos a kontratenorral; az utóbbi  egyértelmûen az altnak felel meg, a férfi-szoprán hangterjedelme azonban a szopránéval azonos. A kontratenort választott hangfajnak mondják, míg a férfi-szopránt erre születettnek.”
Az operairodalom férfi-szoprán szerepeinek többsége a barokk operák között  található – ezeket régen kasztrált énekesek adták elô –, de a hangfaj mûvésze a késôbbi mûvek legtöbb nadrágszerepét is el tudja énekelni. „Sajnos itthon egyelôre kevesen fogadják el, ha a nadrágszerepet férfi énekli, de külföldön ez egyre  gyakoribb” – mondja Vásáry André, és hozzáteszi: a Bostoni Konzervatóriumban tanult ösztöndíjjal, Victor Jannett növendékeként, s egyebek közt Cherubint és  Oszkárt alakította, koncerteken is fellépett.
„A korábbi években részt vettem egy meghallgatáson a budapesti Operaházban, akkor alt szerepet kínáltak a Xerxes címû Händel-operában, amit azonban inkább kontratenornak kellene énekelnie. Nem »feküdt« nekem, ezért nem vállalhattam el.”

Vásáry André neve itthon egyelôre kevéssé ismert. A Pesti Színházban, Esterházy Péter barokk komédiájában énekel, s egy-egy koncertfelkérést is kap. Legutóbb Perényi Miklóssal és a Tomkins Énekegyüttessel lépett pódiumra Carissimi Jephte  címû oratóriumának nôi fôszerepében, karácsonykor a belvárosi Szent Mihály  templomban volt önálló koncertje Áchim Erzsébet orgonamûvésszel. „Fontos – jegyzi
meg –, hogy legyen az embernek egy kitûnô mestere és egy nagyon jó ügynöke. A tanulmányaimat Debrecenben kezdtem, sokat köszönhetek Mohos Nagy Évának, a Debreceni Egyetem Zenemûvészeti Kar tanszékvezetôjének, hálával tartozom Nádor Magdának és F. Kármán Emesének, mostani tanáromnak.”
A fiatal mûvész 2004-ben megnyerte a Regionális Énekversenyt Miskolcon, de  nemigen figyeltek fel rá itthon… Ezután ment tanulni Bostonba.
SZOMORY GYÖRGY
FORRÁS: OPERAMAGAZIN

ANDRÉ SZLOVÁKIÁBAN IS CSILLAG

Vásáry André meghódította a szlovákiai magyarok szívét is. Rozsnyóban lépett fel több ezer ember előtt, ahol még vezető politikusok is gratuláltak neki.

 

Olvasó-riporterünk, László szerint a műsora után nem győzte osztani az autogramokat. A Csillag születik sztárjának ez volt az első olyan külföldi útja, ahol kinti magyarok előtt lépett fel. Egy politikai kampányrendezvényre hívták, ahol többek között Szandi és Makrai Pál is énekelt.    

– Szlovákiában javában dúl a választási kampány, és több rendezvényre is Magyarországról hívtak sztárokat. Vásáry André már az első hang után belopta magát a kinti magyarok szívébe – mesélte olvasó-riporterünk, László, akinek természetesen jár a 10 ezer forint a fotóért.

Csáki Pál, a Magyar Koalíció Pártjának vezére is elismerősen beszélt róla, ő a városháza ablakából nézte végig a produkciót.  Amikor befejeződött André műsora, a sátorban megrohamozták őt a szlovákiai magyarok autogramért és egy közös fotóért, alig győzte teljesíteni a kéréseket, majd sietett vissza Miskolcra egy újabb fellépésre.   

– Jólesett az a szeretet, ahogy itt fogadtak engem – mondta. – Nem is gondoltam volna, hogy a határon túl is ennyi rajongóm van. Még soha nem léptem fel kinti magyarok előtt, de az már biztos, hogy hamarosan visszatérek ide a Felvidékre. A politika távol áll tőlem, de drukkolok az itteni magyaroknak, hogy sikeresen válasszanak. 

Blikk-információ

150 RAJONGÓ SZIDTA

Vásáry André rengeteg külföldi felkérést kap, de sajnos az utóbbi időben nem mindig tudott eleget tenni a meghívásoknak. Nemrég pedig 150 hazai rajongót is felbőszített, persze önhibáján kívül!

Forrás: Epizód MagazinSZERETNÉK JÓ KERESZTAPA LENNI

Olyan régen járt Debrecenben, hogy nővérét pocakosan már nem is látta. Sőt a keresztlányát is most először vette a kezébe a születése óta.

Forrás: Hot!FÉRFI SZOPRÁN LAGE-BAN

Vásáry André operaénekes képviselte Magyarországot a római Concorso Internationale Musica Sacra énekversenyen, melyet idén november 3-9. között rendeztek.

A világ minden tájáról érkező több mint 300 énekes közül az egy hétig tartó válogatás után a verseny harmincéves történetének első férfi szopránjaként a kivételes hangfajjal rendelkező ifjú dalnok is bekerült a döntőbe. A versenyre már korábbi versenyek győztes énekeseit is meghívták. A zsűriben helyet foglalt a hamburgi, a nápolyi opera vezetője, a BBC zenei vezetője és számos ügynökségvezető.

A versenyt élőben közvetítette a Vatikáni Telepace Televízió, így 160 millió ember számára vált elérhetővé a megmérettetés. A döntő a teltházas SS. XII Apostoli Bazilikában zajlott le, melyen a diplomáciai élet és a római elit is jelen volt. A fiatal énekes Händel, Mozart, Bach és Carissimi egy-egy áriáját énekelte óriási sikerrel.

Vásáry André Magyarország egyetlen férfi szopránja – e hangfaj nem tévesztendő össze a kontratenorral! A debreceni születésű, ritka széles hangterjedelemmel rendelkező operaénekes 2004-ben megnyerte a Miskolci Operaversenyt, majd ösztöndíjjal tanulhatott a The Boston Conservatoryban. Ezután az EMI Hungary kérésére hazajött és elkészítette első, crossover stílusban készült albumát A mesterdalnok címmel. A lemez elkészítését követően visszatért a komolyzenébe. Jelenlegi mestere F. Kármán Emese, korábban Nádor Magdánál tanult.

Októberben a Vivaldi 330 III. Budapesti Barokk Fesztiválon Carissimi: Jephte című oratóriumában Filia szerepét énekelte a Budapesti Tomkins Énekegyüttessel, Perényi Miklós gordonkaművész kíséretében. A Szikora János rendezte Esterházy: Rubens darabjában is fellép, mely legközelebb november 30-án, Siófokon lesz látható, december 14-én pedig a Pesti Színházban is előadják. December 19-én a Belvárosi Szent Mihály templomban karácsonyi koncertet ad Áchim Erzsébet orgonaművésszel, melyen többek között Bach, Fauré, Franck, Gounod, Händel, Reger műveit hallhatja a közönség.

EGY SZÜLETETT TEHETSÉG: VÁSÁRY ANDRÉA Csillag Születik színpadán találkoztunk már igazán egyedi orgánumokkal, olyan fiatalokkal, akik jó eséllyel vonulnak majd be a magyar zenetörténelembe, szombaton azonban, Vásáry André olyan rendkívüli tudást csillogtatott meg a zsűri előtt, ami a világon is egyedülálló a maga nemében.

Az énekes szó szerint született tehetség, hiszen olyan hanggal áldotta meg a sors, amit bármelyik operaénekes megirigyelhetne: férfi mivolta ellenére tökéletesen bánik az extrém magas hangokkal, nemzetközileg is egyedülálló módon szoprán tartományban alkot.

- Én valóban így születtem, erre a képességemre már egészen fiatal koromban felfigyeltek, képezni azonban csak nagyon későn kezdtem el - tudtuk meg Andrétól, aki tizennyolcadik életévét követően kezdett bele az énektanulásba, de nem akárhogy. Hazánk és az Egyesült Államok legnevesebb intézményeiben sajátította el a dalolás csínját-bínját.

Ami a tudományát illeti, határozottan ebből szeretne megélni a jövőben. Bár néha pop dalokat is énekel, és szereti is a könnyűzenei műfajokat, azokat túlságosan távolinak érzi, inkább megmarad az opera és a musical világában, valamint tervezi, hogy egy crossover stílusban is kipróbálja magát: - Ez a könnyű- és a komolyzene keveréke. Mint Andrea Bocelli munkássága, vagy akár az Ötödik Elemben hallható ária. Már régóta tervezem, hogy azt elénekelem!

VÁSÁRY ANDRÉ A NEMZETI SZÍNHÁZBAN FOG JÁTSZANI

Az operaénekest Alföldi Róbert kérte fel az Ármány és szerelem című darab egyik szerepére. Vásáry információi szerint Tabáni István mellett ő a másik legtöbbet foglalkoztatott szereplő a Csillag születik második szériájából, de ennek tudatában sem érzi úgy, hogy versenyeznie kelljen bárkivel is.

Alföldi Róbert, Nemzeti Színház igazgatója személyesen kérte fel Vásáry Andrét, hogy szerepeljen az általa rendezett Schiller darabban, az Ármány és szerelemben. A Csillag születik döntőse az udvari marsallt, Von Kalbot fogja alakítani, és olyan művészekkel lép egy színpadra, mint például Kulka János, Básti Juli és Molnár Piroska.

Az operaénekesnek kellemes meglepetés, hogy nemcsak a szakma fogadta örömmel, hogyan az átlag emberek is nagyon pozitívan viszonyulnak hozzá, és nemcsak az idősebb, hanem a fiatalabb korosztály is. „Én arra számítottam, hogy ők nem fognak, ezzel szemben számtalanszor megállítanak, gratulálnak, integetnek, mosolyognak. Én szemtől-szembe csak pozitív véleményekkel találkozom” – mesélte a Velvetnek.

Vásáry úgy érzi, nagy vágyát, hogy ezt a műfajt [1] megismertesse a közönséggel, elérte, és mindamellett, hogy a színpadon is sikert arasson az új cél az, hogy egy nagyon jó lemezt készítsenek el az Universal Music közreműködésével. „És persze az, hogy az album által a rólam kialakult kép kicsit árnyalódjon. Hogy lássák, hogy ez a crossover stílus is tud közönségbarát lenni, és olyan dolog, ami szélesebb tömegekhez szól” – tette hozzá, és kiderült, ez nem is olyan nehéz feladat, hiszen Tabáni István mellett ő az egyik legfoglalkoztatottabb előadó a Csillag születik második szériájából.

Bár sokszor úgy tűnik, az énekes nehezen viseli a negatív kritikát, [2] Vásáry azt vallja, hogy aki egy televíziós tehetségkutató versenyre jelentkezik, annak bírnia kell a rohamot és az érdeklődést. „Tisztában vagyok vele, hogy ez egy idő után alább fog hagyni, de szerintem én most nagyon jól kezelem. Próbálok mindenre jól reagálni, és megfelelően viszonyulni a helyzethez. A negatív észrevételekkel azért nem foglalkozom, mert én nem olvasok fórumokat és kommenteket.”
06-vasaryandre

Állítása szerint talán éppen ezért nem kapott még pofont sem átvitt, sem fizikai értelemben. Végezetül kiderült, hogy az operaénekes szerint nincs értelme vetélytársnak tartania bárkit is [3], mert úgyis a közönség dönt. „Azzal semmit nem érnék el, csak azt, hogy önmagamat mérgezném vagy stresszelném. A közönség majd eldönti, hogy kinek megy el a rendezvényére, és kinek veszi meg a CD-jét” – magyarázta, de hozzáfűzte, hogy Magyarországon annyira gyerekcipőben jár még a crossover stílus, hogy valójában nem is lenne kivel versenyeznie.

VÁSÁRY ANDRÉ EGY CSODA

Különleges, és férfiak körében nem túl gyakori hangfajával és egy Enrico Morricone dallal jutott tovább a debreceni Vásáry André a múlt heti Csillag születik selejtezőn.

A Hajdú Online-nak adott interjújában a kezdeti lépésekről is beszélt André.

- Tíz évvel ezelőtt kezdtem el tanulni énekelni Debrecenben. Már általános iskolában kiszúrták a tanáraim, hogy van affinitásom a zenéhez, muzikális vagyok és próbáltak ebbe az irányba terelni. De akkor még nem foglalkoztatott a dolog. 18 évesen kezdtem el tanulni magántanárnál. Nem is volt baj, hogy később, hiszen akkor már túl voltam a mutáláson – mondta a Csillag születikbe jutott debreceni énekes.

- Dr. Mohos Nagy Éva, aki a Debeceni Egyetem Zeneművészeti karán a magánének-tanszék vezetője volt, ő az, akit első igazi mesteremnek tudhatok, bár nem nála kezdtem a hangképzést. Mivel férfi szoprán vagyok- ami nagyon ritka hangfaj- és nem keverendő össze a kontratenorokkal- , ezért szépen lassan jöttünk rá csupán, melyek azok a darabok, szerepek, amelyeket énekelhetek – tette hozzá.

André azt mondja, a könnyű- és a komolyzenében is otthonérzi magát, sőt ennek keveréke, a crossover sem áll tőle távol.

- A komolyzenében egyértelműen a barokk operák azok, melyek a hangomra íródtak. Talán furcsán hangzik, de azok a szerepek illenek rám, amelyeket annak idején - amikor ezek a művek születtek - kasztrált énekesek tudtak csak elénekelni. Ezt most már nők éneklik, de én vagyok az élő példa, hogy a modern korban kasztrálás nélkül is lehet férfiszopránként énekelni. Handl, Mozart műveiben vannak olyan szerepek, melyekhez az én hangom illik, de énekeltem már Verditől is, bár ő nem tartozik a barokkhoz – mondta a versenyző, aki a crossoverben –érthető módon- Andrea Bocelli vagy Sarah Brightman dalait szereti, és tervei szerint adja majd elő a műsorban.

Vásáry André bízik benne, hogy a lehető legtovább jut a műsorban, ezért pedig meg is tesz mindent. Sőt, abban reménykedik, hogy ő lehet az első debreceni olyan kiscsillag, akire lokálpatrióta szellemben az egész hajdúság is szavazna.

MINDEN HIBÁT ÉSZREVESZ


A Csillag születik énekese olyannyira kritikus önmagával szemben, hogy a családja nem hajlandó vele együtt visszanézni a róla szóló felvételeket. Nagymamája néha még sírva is fakad, miért bántja magát az unokája, hiszen már többször is bebizonyította, mennyire tehetséges.

Forrás: Epizód Magazin


SZERELMESEN MÁSKÉNT SZÓL A HANGOM

Úgy tűnik, az életnek szinte minden területén sikeres a Csillag születikben feltűnt angyalhangú énekes.

Forrás: Hot!

SZTÁROTTHON

Vásáry André emlékek között él. A Csillag születik döntőse szerint akkor otthonos egy lakás, ha tele van számára kedves holmival. Noha sokan azt mondják, egy albérletben nem tudja magát az ember igazán otthon érezni, az énekes szerint sikerült megteremtenie saját kuckóját.

Forrás: Blikk OtthonCSIRKÉNEK ÖLTÖZVE ÁLLTAM

Nem akarta a magyar könnyűzenei élet, szülei ahol tudtak, keresztbe tettek neki, ám ő csak járta a maga útját. Munka mellett, pénz nélkül, 10 éven keresztül. Ma már nem is érti, honnan volt erre energiája.

Forrás: Kiskegyed

A NAGYIM VOLT A SZÖVETSÉGESEM

A Csillag születik című tehetségkutató verseny során az érzelmesebb, komolyabb oldalát ismerhettük meg, ám a hétköznapi életben inkább a vidámság jellemző Vásáry Andréra.

Forrás: Blikk NőkKITÖLTI ÉLETÉT A DAL

Egyedi jelenség. Férfiszoprán. Díjai, fellépései még nem jelentik azt, hogy célba ért. Vásáry André szerint az énekes – akár a jó pap – „holtig tanul”. A Csillag születik 2009. tehetségkutató show-ra a megmérettetés kíváncsiságával jelentkezett.

Forrás: Fanny


MÉG SOHA NEM VOLTAM SZERELMES

Ki gondolta volna, hogy a Csillag születik versenyzője olykor ajtót csapkod? És azt, hogy még soha nem volt szerelmes? Vagy ha párja megcsalná, azonnal otthagyná őt? Vásáry André őszintén mesélt lapunknak legféltettebb titkairól és szerelmi életéről.

Forrás: Epizód MagazinCSILLAG SZÜLETETT

Vásáry Andrénak kisgyerekkorában három álma volt: légiutas-kísérő, történelemtanár és énekes akart lenni. Mindhárom sikerült neki. A szoprán hangú „kiscsillag” a verseny folyamán bőven kapott hideget és meleget is, egyértelműen megosztotta a közönséget: vagy nagyon szerették, vagy nagyon nem. Én nem tudtam dönteni, így még a döntő előtt meghívtam egy teára.

Forrás: Fülesbagoly


NAGYON ELKESEREDTEM

André elfogadja, hogy a nézőknek más volt a szimpatikus, ennek ellenére bántja, hogy nem ő nyert.

Forrás: Vasárnapi BlikkMITŐL LESZ EGY FÉRFI HANGJA ILYEN KÜLÖNÖS?

Mostanában nincs olyan társaság, amelyben el ne hangozna a kérdés Andrét hallgatva: mitől lehet ilyen furcsa hangja egy férfinak? És tényleg, mitől?

Forrás: Hot!A CSALÁDOM MEGBÉKÉLT

Hosszú éveken át nem tudta eldönteni Vásáry André, hogy áldás vagy átok a férfiaknál különösen ritka szopránhang, amivel a sors megajándékozta őt. Az operaénekest a családja is nehezen fogadta el…

Forrás: Meglepetés MagazinA HANGJA KÜLÖNLEGES ADOMÁNY

Egy ország figyelt fel néhány héttel ezelőtt Vásáry André különleges hangjára. Sokan talán ha csak hallgatják produkcióját, azt hihették, egy nő énekel. Ám nem, ugyanis a női szopránokat megszégyenítő magas hangterjedelem egy férfi torkából szól. De vajon ki is ez a fantasztikus énekes és miért jelentkezett a Csillag születikbe?

Forrás: Star Magazin


VÉGKIMERÜLÉS

A Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája közös produkciójaként mutatták be Friedrich Schiller Ármány és szerelem című drámáját, Alföldi Róbert rendezésében. Az előadást év végéig a MÜPA Fesztiválszínházában játsszák, februárban pedig átköltöztetik a szomszédba.

Forrás: Heti Válasz

A VILÁGON CSAK NÉGYEN TUDJÁK

Lélegzet-visszafojtva hallgatták a nézők Andrét, aki – férfiszoprán hangjával – arra késztette őket, hogy felállva tapsoljanak. Olyan volt, mintha angyal szállt volna át a termen.

Forrás: Hot!


EGYSZEMÉLYES DUÓ

Tanárai orvoshoz küldték, mondván, ilyen hanggal férfi nem születhet. Vásáry André többoktávos hangszínét azonban nem szerv elváltozás, pusztán tehetsége okozza. Kimagasló teljesítményét huszonhat éves korára világszerte ismerik és elismerik. A magyar fiatalembert tavaly az amerikai Capital Records fedezte fel.

Forrás: ELITE


ISTENI AJÁNDÉK ANDRÉ HANGJA

Vásáry André nagy adományt kapott a sorstól, ugyanis egészen ritka hangi adottsággal rendelkezik. Mára elkészítette elsõ szólólemezét, amin saját magával énekel férfi-nõ duettet. Debrecenbõl indult, megjárta az Egyesült Államokat, diákkorában modellkedett, de dolgozott légikísérõként is.

Forrás: Blikk NőkHISZEK A KÖZÖNSÉG SZERETETÉBEN

Kedves, közvetlen fiú, érdekes, kalandos fordulatokkal az életében. Ez még sok hasonló 26 évesrõl elmondható lenne, van azonban valami André birtokában, ami ritkaságszámba megy, mondhatni egy évtizedben egyszer találkozhatunk hasonló adottságú emberrel világszerte.

Forrás: Képes Aktuel


TÁMOGATÓK

© 2010 Vásáry André A honlapon található képek, videók és
szöveges tartalmak felhasználása a management engedélyéhez kötött.
Facebook YouTube Twitter Instagram Vimeo Tumblr